Pyszne na talerzu

Pyszne na talerzu

Obiad


Zupa botwinkowa  - kliknij na nazwę dania, żeby poznać przepis


Kiedy tylko zaczyna się sezon na świeże owoce i warzywa, jak najczęściej staram się po nie sięgać. Wtedy powstaje najwięcej dań sezonowych.
Zacznijmy od botwinki. Można ją przygotować na wiele sposobów i nigdy nie jest nudna J. Uwielbiam zupę z botwinki, a na upalne dni chłodnik – robię je kilka razy w sezonie J





Placki z cukinii


Cukinia to jedno z moich ulubionych warzyw. Nie tylko moje, bo moja rodzina też ją uwielbia. Łącznie ze świnką morską, która jest bardzo wybredna, a cukinię pałaszuje, aż jej się uszy trzęsą ;)
Cukinię można jeść całym rokiem, ale najsmaczniejsza moim zdaniem jest ta z polskich plantacji w sezonie letnim.
Swój sezon cukiniowy postanowiłam zacząć od placuszków.








Roladki z kurczaka goszczą u mnie na stole dość często, ale staram się je urozmaicać różnym farszem. Tym razem zdecydowałam się na cudowne połączenie suszonych pomidorów, szpinaku i fety – dla mnie jedno z najlepszych połączeń smakowych J
Jako dodatek wybrałam kaszę jaglaną z natką pietruszki i glazurowane młode marchewki.
Gdyby ktoś chciał wykorzystać moją propozycję, podaję również przepis na kaszę i marchewki glazurowane.





Chłodnik z botwinki

Chłodnik to moja druga propozycja dla botwinki. Jest bardzo orzeźwiający, a jednocześnie można się nim dobrze najeść.










Krem ze szparagów

Jest bardzo prosty i szybki do przygotowania. Jeżeli mamy wcześniej przygotowany wywar warzywny, to na przygotowanie kremu wystarczy nam 20 min. Brzmi optymistycznie, szczególnie go właśnie przyszłyśmy z pracy J









Stek wołowy z pieczonymi batatami

W końcu zdecydowałam się spróbować przyrządzić prawdziwy krwisty stek wołowy. Właściwie  to pierwszy raz w życiu. Jako dodatki do dania wybrałam pieczone bataty i sałatkę z pomidorów, ogórków i sałaty.
Muszę przyznać, że stek bardzo mi smakował, chociaż nie byłam przekonana do krwistego mięsa. Pieczone bataty okazały się strzałem w dziesiątkę. Bardzo pasowały do wołowiny i są naprawdę pyszne.







Filet z kurczaka z pomidorem i mozzarellą

Pomysł na obiad dość klasyczny – filet z kurczaka. Proponuję go w trochę innej odsłonie – z pomidorem i mozzarellą oraz z kaszą kuskus i szparagami.
Jakiś czas temu zaczęłam „eksperymentować” z kaszami. Po wielu przeczytanych artykułach na temat kasz, ich wartości odżywczych i wpływu na nasze zdrowie, zaczęłam je częściej włączać do jadłospisu. Muszę przyznać, że są doskonałe zarówno z mięsami, jak i w daniach warzywnych. Warto spróbować J






Zupa minestrone

Włoska zupa minestrone nie ma ścisłego przepisu. Przygotowuje ja się z różnych warzyw sezonowych i różni się składem w poszczególnych regionach Włoch. Jest bardzo aromatyczna, pachnąca latem i zdrowa. Najbardziej lubię ją właśnie o tej porze roku, gdy warzywa dojrzewają w słońcu.









Naleśniki z serkiem z jagodami

leśniki to danie, które chyba lubią wszyscy. Tak też jest ze mną. Jem je z farszami słodkimi i wytrawnymi. Dzisiaj spróbowałam dodać do ciasta mąkę pełnoziarnistą. Zawiera ona więcej niż zwykła mąka pszenna witamin i mikroelementów, ponieważ jest wytwarzana z całych ziaren pszenicy. Zawiera m. in. fosfor, magnez, żelazo i cynk, a dzięki błonnikowi wspomaga pracę jelit i reguluje funkcjonowanie układu trawiennego. Pomimo, że jest grubsza i cięższa, naleśniki wyszły bardzo puszyste.
Jest właśnie „wysyp” jagód, wykorzystałam więc „okazję” i zrobiłam naleśniki z jagodami :)







Filet z kurczaka po bacowsku

Pobyt w Zakopanem, a właściwie zjedzony tam na obiad kotlet po bacowsku, zainspirował mnie do przygotowania dania – filet po bacowsku
Zamiast smażyć tradycyjnego kotleta, postanowiłam upiec filet w piekarniku.
Oczywiście nieodzownym składnikiem jest góralski oscypek, przywieziony przeze mnie z gór (można też go dostać w dobrych delikatesach). Wyszło rewelacyjnie J 






Kasza gryczana z jarmużem i cukinią

Lubię takie obiady, które można przyrządzić na jednej patelni. I choć nie są skomplikowane w przygotowaniu, to są sycące i pożywne. Takim daniem jest kasza gryczana z jarmużem i cukinią.Jest to posiłek bezmięsny, ale obecność kaszy, jarmużu i cukinii sprawia, że jest bogaty w białko, sole mineralne i witaminy. No i oczywiście świetnie smakuje :)







Krem z kalafiora

Zupy kremy to fajny kamuflaż, gdy mamy w rodzinie niejadka warzyw. Kiedy wszystko zmiksujemy, nikt nawet się nie domyśli, co może być w środku. Kalafior jest warzywem, które nie wszyscy lubią. Gwarantuję, że w proponowanym przeze mnie kremie będzie zjadany przez wszystkich.









Makaron z łososiem i suszonymi pomidorami

Kolejne połączenia z gatunku tych, które są dla siebie stworzone. Łosoś, suszone pomidory i szpinak – jak dla mnie to poezja smaku. Tego dania zjadam zazwyczaj dwa razy więcej niż powinnam :) , ale nie mogę się oprzeć.









Zupa cebulowa z grzankami

Cebula nie zawsze musi kojarzyć się ze łzami ;) Zupa cebulowa, którą ugotowałam pozostawia wspomnienie dobrego, wyrazistego smaku. Ja podałam ją z aromatycznymi grzankami czosnkowo – ziołowymi. Doskonale się również komponuje jako pierwsze danie do ruskich pierogów albo do ryb.







Gulasz z szynki z warzywami

Przepisów na gulasz jest mnóstwo. Tradycyjnie składa się on z mięsa, cebuli i papryki.
Mój gulasz, oprócz mięsa, jest pełen warzyw. Przyrządza się go w jednym garnku, więc jest idealny dla zapracowanych . Pachnie i smakuje niesamowicie .








Makaron z kurkami

To proste danie, łatwe do przygotowania w niecałe pół godziny. Ale jest niezwykle aromatyczne, smaczne i sycące. Przygotuję je dzisiaj, dopóki jeszcze są świeże kurki. 









Krupnik na żołądkach

Smak żołądków drobiowych pamiętam z dzieciństwa. Kiedy sklepy świeciły pustkami, często gościły na naszych stołach. Teraz są trochę zapomniane. A szkoda, bo nadają niepowtarzany daniom niepowtarzanym smak i aromat. Krupnik ugotowany na żołądkach jest naprawdę pyszny. Wystarczy spróbować .






Risotto ze szpinakiem

Risotto to przysmak północnych Włoch. Składa się ze specjalnych, okrągłych ziaren ryżu, masła i wina. Reszta składników zależy od naszej wyobraźni. Dzisiejsza propozycja to mój ulubiony szpinak w połączeniu z pieczarkami i serem feta. Nieskomplikowane w przygotowaniu, a smakuje rewelacyjnie :)








Karkówka z papryką i pomidorami

Danie dla amatorów mięsa. Ale nie byłabym sobą, gdyby zabrakło w nim warzyw :) Mięso po prosu rozpływa się w ustach, a warzywa nadają mu niesamowity smak.










Zupa krem z cukinii



Zupa krem z cukinii to kolejny pomysł na to warzywo. Najlepiej przygotować go w trakcie sezonu, kiedy cukinia jest najsmaczniejsza. Krem z cukinii jest aksamitny i aromatyczny.








Przepisów na naleśniki są dziesiątki. I chyba każdy ma swój ulubiony. Podobno znane już były w starożytności. Moje ulubione to naleśniki biszkoptowe. Ich przygotowanie wcale nie zajmuje więcej czasu, a smak jest po prostu rewelacyjny. Są one bardzo puszyste i delikatne. Doskonałe na słodko np. z powidłami śliwkowymi. Ja użyłam powideł czekoladowych, które wcześniej zrobiłam.
Było pysznie :)





Dynia to mój warzywny symbol jesieni. Uwielbiam ją za jej smak oczywiście J i za uniwersalność. Można z niej ugotować obiad, zrobić kolację, a nawet deser. Zupy, zapiekanki, konfitury czy ciasta – to już zależy od nas, od naszych smaków czy upodobań. Łatwo i szybko się ją przyrządza. Trzeba spróbować J
Moja propozycja na dzisiaj to zupa – krem z dyni, ale na pewno będzie więcej J

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz