Pyszne na talerzu

Pyszne na talerzu

środa, 7 września 2016

Zupa krem z cukinii

Zupa krem z cukinii

Zupa krem z cukinii to kolejny pomysł na to warzywo. Najlepiej przygotować go w trakcie sezonu, kiedy cukinia jest najsmaczniejsza. Krem z cukinii jest aksamitny i aromatyczny.

Składniki:
  • 3 średnie cukinie,
  • 1 cebula
  • 1 ząbek czosnku,
  • 3 szkl. wywaru warzywnego,
  • sól,
  • pieprz,
  • 2 łyżki oliwy z oliwek,
  • ½ kubeczka śmietany 18%,
  • ½ pęczka świeżej bazylii.


Przygotowanie:
  • Cebulę posiekać w kostkę i zeszklić na oliwie. Dodać przeciśnięty przez praskę czosnek i chwilę smażyć.
  • Cukinię (wraz ze skórką) pokroić w większą kostkę i wrzucić do garnka z cebulą i czosnkiem.
  • Dusić razem ok. 5 minut.
  • Wlać bulion warzywny i gotować 10 minut.
  • (Jeżeli nie mamy gotowego bulionu należy go ugotować z dwóch marchewek, pietruszki, białej części pora i jednego ziemniaka. Warzywa z bulionu również można użyć do przygotowania kremu. Wówczas trzeba je zmiksować).
  • Następnie zupę zblendować i w razie potrzeby doprawić solą i pieprzem.
  • Dodać śmietanę i zagotować.
  • Bazylię posiekać i wrzucić do zupy.
  • Można podawać z grzankami lub bagietką.

Smacznego : )

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz