Zupa krem z cukinii
Zupa krem z
cukinii to kolejny pomysł na to warzywo. Najlepiej przygotować go w trakcie
sezonu, kiedy cukinia jest najsmaczniejsza. Krem z cukinii jest aksamitny i
aromatyczny.

- 3 średnie cukinie,
- 1 cebula
- 1 ząbek czosnku,
- 3 szkl. wywaru warzywnego,
- sól,
- pieprz,
- 2 łyżki oliwy z oliwek,
- ½ kubeczka śmietany 18%,
- ½ pęczka świeżej bazylii.
Przygotowanie:
- Cebulę posiekać w kostkę i zeszklić na oliwie. Dodać przeciśnięty przez praskę czosnek i chwilę smażyć.
- Cukinię (wraz ze skórką) pokroić w większą kostkę i wrzucić do garnka z cebulą i czosnkiem.
- Dusić razem ok. 5 minut.
- Wlać bulion warzywny i gotować 10 minut.
- (Jeżeli nie mamy gotowego bulionu należy go ugotować z dwóch marchewek, pietruszki, białej części pora i jednego ziemniaka. Warzywa z bulionu również można użyć do przygotowania kremu. Wówczas trzeba je zmiksować).
- Następnie zupę zblendować i w razie potrzeby doprawić solą i pieprzem.
- Dodać śmietanę i zagotować.
- Bazylię posiekać i wrzucić do zupy.
- Można podawać z grzankami lub bagietką.
Smacznego : )
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz