Pyszne na talerzu

Pyszne na talerzu

sobota, 10 września 2016

Pikantny dżem pomidorowy

Pikantny dżem pomidorowy

Pikantny dżem pomidorowy to idealny dodatek do kanapek, wędlin, serów, a także do mięs. Słodko – kwaśny smak dżemu sprawia, że możemy go również użyć jako bazę sosu do dań chińskich. Przygotowany z dojrzewających w słońcu pomidorów ma nieziemski smak i aromat.

Składniki:
  • 2 kg mięsistych pomidorów (np. podłużnych),
  • 8 papryczek chilli,
  • 4 ząbki czosnku,
  • 3 łyżeczki mielonego imbiru,
  • ⅔ szkl. octu winnego,
  • sok z jednej cytryny,
  • 3 szkl. cukru,
  • 2 łyżeczki soli,
  • 3 łyżki sosu sojowego,
  • 2 łyżki oliwy z oliwek.

Przygotowanie:

  • Pomidory pokroić w kostkę.
  • Z papryczek usunąć gniazda nasienne i pokroić na kawałki (ja kilka papryczek zostawiam z nasionkami, które bardziej zaostrzają smak :)).
  • Pomidory i papryczki włożyć do garnka. Dodać przeciśnięty przez praskę czosnek, imbir, ocet winny, sok z cytryny, sól, cukier, oliwę i sos sojowy.
  • Gotować bez przykrycia 1 ½ godziny.
  • Następnie całość zmiksować blenderem i gotować jeszcze przez 1 godzinę.
  • Gorący dżem przełożyć do słoiczków i odwrócić do góry dnem.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz