Pikantny dżem pomidorowy
Pikantny dżem
pomidorowy to idealny dodatek do kanapek, wędlin, serów, a także do mięs.
Słodko – kwaśny smak dżemu sprawia, że możemy go również użyć jako bazę sosu do
dań chińskich. Przygotowany z dojrzewających w słońcu pomidorów ma nieziemski smak
i aromat.
Składniki:
Przygotowanie:
- Pomidory pokroić w kostkę.
- Z papryczek usunąć gniazda nasienne i pokroić na kawałki (ja kilka papryczek zostawiam z nasionkami, które bardziej zaostrzają smak :)).
- Pomidory i papryczki włożyć do garnka. Dodać przeciśnięty przez praskę czosnek, imbir, ocet winny, sok z cytryny, sól, cukier, oliwę i sos sojowy.
- Gotować bez przykrycia 1 ½ godziny.
- Następnie całość zmiksować blenderem i gotować jeszcze przez 1 godzinę.
- Gorący dżem przełożyć do słoiczków i odwrócić do góry dnem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz