Dlaczego warto jeść pomidory ?
Pomidory są superzdrowe ! To prawdziwa bomba witaminowa.
Zjedzenie jednego dużego pomidora pokrywa połowę dziennego zapotrzebowania na
witaminę C. Dzięki zawartości tej witaminy wzmacniają naczynia krwionośne i
chronią przed przeziębieniem.
Pomidory zawierają likopen. To
organiczny związek chemiczny o działaniu przeciwutleniającym. Regularne
jedzenie pomidorów zmniejsza ryzyko zachorowania na nowotwory, szczególnie na
raka prostaty i szyjki macicy.
Pomidory zapobiegają miażdżycy i zawałom. Dzieje
się to za sprawą zawartemu w nich kwasowi, który w
komórkach wątroby nasila procesy utleniania kwasów tłuszczowych i hamuje
gromadzenie się w nich trójglicerydów. Poziom cholesterolu obniżają też
zawarte w pomidorach pektyny. Pomidory poprawiają pracę serca i układu
krążenia. Pomagają regulować ciśnieni krwi oraz poziom cukru.
Pomidory są
bogate w błonnik i mają mało kalorii (tylko 14 kcal w 100 g). Polecane są więc
osobom dbającym o linię. Mają również działanie moczopędne, przez co pomagają
pozbyć się nadmiaru wody z organizmu.
Pomidory
można jeść w różnej formie. Bardzo ważny jest fakt, że likopen nie ginie
podczas obróbki cieplnej (a nawet jest go więcej i jest lepiej przyswajalny niż
w świeżych). Beta-karoten i likopen są lepiej przyswajane, gdy do dania dodamy
odrobinę oliwy. Świetnie komponują się z ziołami – z bazylią, tymiankiem, oregano
oraz z czosnkiem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz