Pyszne na talerzu

Pyszne na talerzu

sobota, 10 września 2016

Dlaczego warto jeść pomidory

Dlaczego warto jeść pomidory ?

Pomidory są superzdrowe ! To prawdziwa bomba witaminowa. Zjedzenie jednego dużego pomidora pokrywa połowę dziennego zapotrzebowania na witaminę C. Dzięki zawartości tej witaminy wzmacniają naczynia krwionośne i chronią przed przeziębieniem.

Pomidory zawierają likopen. To organiczny związek chemiczny o działaniu przeciwutleniającym. Regularne jedzenie pomidorów zmniejsza ryzyko zachorowania na nowotwory, szczególnie na raka prostaty i szyjki macicy.

Pomidory zapobiegają miażdżycy i zawałom. Dzieje się to za sprawą zawartemu w nich kwasowi, który w komórkach wątroby nasila procesy utleniania kwasów tłuszczowych i hamuje gromadzenie się w nich trójglicerydów. Poziom cholesterolu obniżają też zawarte w pomidorach pektyny. Pomidory poprawiają pracę serca i układu krążenia. Pomagają regulować ciśnieni krwi oraz poziom cukru.

Pomidory są bogate w błonnik i mają mało kalorii (tylko 14 kcal w 100 g). Polecane są więc osobom dbającym o linię. Mają również działanie moczopędne, przez co pomagają pozbyć się nadmiaru wody z organizmu.

Pomidory można jeść w różnej formie. Bardzo ważny jest fakt, że likopen nie ginie podczas obróbki cieplnej (a nawet jest go więcej i jest lepiej przyswajalny niż w świeżych). Beta-karoten i likopen są lepiej przyswajane, gdy do dania dodamy odrobinę oliwy. Świetnie komponują się z ziołami – z bazylią, tymiankiem, oregano oraz z czosnkiem.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz