Pyszne na talerzu

Pyszne na talerzu

niedziela, 4 września 2016

Ciasto ze śliwkami

Ciasto ze śliwkami
Przepis na bardzo szybkie ciasto ze śliwkami. Gdy mamy ochotę na coś pysznego do kawy i oczywiście śliwki pod ręką ;) Zawsze wychodzi, a najwięcej czasu zajmuje usunięcie pestek ze śliwek.

Składniki:
  • ¾ szkl. cukru,
  • 4 całe duże jajka,
  • 2 szkl. mąki pszennej,
  • 1½ łyżeczki proszku do pieczenia,
  • ¾ szkl. oleju,
  • ¾ kg śliwek węgierek,
  • 1 łyżeczka cynamonu,
  • 2 łyżki płatków migdałów,
  • 2 łyżeczki cukru pudru.


Przygotowanie:

  • Wbić jajka do miski, dodać cukier i ubić mikserem na puszystą masę.
  • Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia.
  • Przesiać ją przez sitko do masy jajecznej.
  • Wlać olej i wymieszać przy pomocy miksera. Ubijać ok. 3 – 4 minuty (masa musi mieć gładką i dość gęstą konsystencję).
  • Ciasto wylać na wyłożoną papierem do pieczenia okrągłą tortownicę (o średnicy ok. 25 / 26 cm).
  • Ze śliwek usunąć pestki i pokroić na łódeczki.
  • Śliwki dość ściśle układać na cieście skórką do dołu.
  • Posypać cynamonem i płatkami migdałów.
  • Piec ok. 40 min. w temp. 180 °C.
  • Przestudzone ciasto posypać cukrem pudrem.

 










Smacznego :)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz