Ciasto ze śliwkami
Przepis na bardzo szybkie ciasto ze śliwkami. Gdy mamy
ochotę na coś pysznego do kawy i oczywiście śliwki pod ręką ;) Zawsze wychodzi,
a najwięcej czasu zajmuje usunięcie pestek ze śliwek.
- ¾ szkl. cukru,
- 4 całe duże jajka,
- 2 szkl. mąki pszennej,
- 1½ łyżeczki proszku do pieczenia,
- ¾ szkl. oleju,
- ¾ kg śliwek węgierek,
- 1 łyżeczka cynamonu,
- 2 łyżki płatków migdałów,
- 2 łyżeczki cukru pudru.
Przygotowanie:
- Wbić jajka do miski, dodać cukier i ubić mikserem na puszystą masę.
- Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia.
- Przesiać ją przez sitko do masy jajecznej.
- Wlać olej i wymieszać przy pomocy miksera. Ubijać ok. 3 – 4 minuty (masa musi mieć gładką i dość gęstą konsystencję).
- Ciasto wylać na wyłożoną papierem do pieczenia okrągłą tortownicę (o średnicy ok. 25 / 26 cm).
- Ze śliwek usunąć pestki i pokroić na łódeczki.
- Śliwki dość ściśle układać na cieście skórką do dołu.
- Posypać cynamonem i płatkami migdałów.
- Piec ok. 40 min. w temp. 180 °C.
- Przestudzone ciasto posypać cukrem pudrem.
Smacznego :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz