Pyszne na talerzu

Pyszne na talerzu

środa, 27 lipca 2016

Cukinia - warto wiedzieć

Cukinia to odmiana dyni zwyczajnej, która pochodzi ze słonecznych Włoch. Istnieje kilka jej rodzajów, różniących się kształtem, kolorem i oczywiście smakiem. Najcenniejszą i najsmaczniejszą częścią rośliny są jadalne owoce o wydłużonym, nieco przypominającym maczugę kształcie i ciemnozielonej, żółtej lub pomarańczowej skórce. Jadalne sią również kwiaty cukinii J
Cukinia jest warzywem lekkostrawnym i niskokalorycznym – 100 g cukinii to zaledwie 15 kcal. Ceniona jest ze względu smak oraz za wysoką wartość dietetyczną. Zawiera potas, żelazo i magnez oraz witaminę A, C, K, PP i B1 oraz beta karoten, który działa antyoksydacyjnie. Ponadto warzywo odkwasza organizm i pozytywnie wpływa na proces trawienia (przyspiesza przemianę materii).
Cukinia to warzywo uniwersalne, można przyrządzać je na wiele sposobów. Nadaje się do smażenia, duszenia, marynowania, pieczenia oraz do jedzenia na surowo.
Znajdziecie u mnie co najmniej kilka przepisów na smaczne i szybie dania z cukinii.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz