Cukinia to odmiana dyni zwyczajnej, która
pochodzi ze słonecznych Włoch. Istnieje kilka jej rodzajów, różniących się
kształtem, kolorem i oczywiście smakiem. Najcenniejszą i najsmaczniejszą
częścią rośliny są jadalne owoce o wydłużonym, nieco przypominającym maczugę
kształcie i ciemnozielonej, żółtej lub pomarańczowej skórce. Jadalne sią
również kwiaty cukinii J
Cukinia
jest warzywem lekkostrawnym i niskokalorycznym – 100 g cukinii to zaledwie 15
kcal. Ceniona jest ze względu smak oraz za wysoką wartość dietetyczną. Zawiera
potas, żelazo i magnez oraz witaminę A, C, K, PP i B1 oraz beta karoten, który
działa antyoksydacyjnie. Ponadto warzywo odkwasza organizm i pozytywnie wpływa
na proces trawienia (przyspiesza przemianę materii).
Cukinia
to warzywo uniwersalne, można przyrządzać je na wiele sposobów. Nadaje się do
smażenia, duszenia, marynowania, pieczenia oraz do jedzenia na surowo.
Znajdziecie
u mnie co najmniej kilka przepisów na smaczne i szybie dania z cukinii.

Brak komentarzy:
Prześlij komentarz