Pyszne na talerzu

Pyszne na talerzu

czwartek, 28 lipca 2016

Brownie z wiśniami

Uwielbiam czekoladę, a brownie to moje ulubione ciasto czekoladowe. Jest najbardziej czekoladowe ze wszystkich, odpowiednio słodkie i wilgotne. Idealnie rozpuszcza się w ustach. Wartko też dodać, że przygotowanie go nie zajmuje dużo czasu. Trzeba mieć tylko pod ręką dużo czekolady J
Moje dzisiejsze brownie urozmaiciłam świeżymi wiśniami. Genialnie pasują one do czekolady i delikatnie przełamują słodki smak ciasta. Wyszło super J Trzeba spróbować.

Brownie z wiśniami

Składniki:
  • 250 g gorzkiej czekolady (2 ½ tabliczki),
  • 1 kostka masła,
  • 1 ¼ szkl. cukru,
  • 4 jajka (jak duże to 3),
  • trochę więcej niż pół szkl. mąki pszennej,
  • szczypta soli,
  • 20 dag wiśni.


Przygotowanie:
  • Masło razem z pokruszonymi 2 tabliczkami czekolady rozpuścić w rondelku.
  • Jajka ubić z cukrem na puszystą masę.
  • Do ubitych jajek dodać lekko przestudzone masło z czekoladą.
  • Wsypać mąkę i szczyptę soli. Ubić krótko mikserem.
  • Ciasto wylać do formy.
  • Na wierzch pokruszyć pozostałą połowę tabliczki czekolady i poukładać wypestkowane wiśnie.
  • Piec w nagrzanym do temp. 160 – 170 ° C przez ok. 30 min. (po 25 min. pieczenia ciasto sprawdzić patyczkiem, aby nie wysuszyć go zbyt mocno – musi pozostać wilgotne)
Smacznego J











Brak komentarzy:

Prześlij komentarz