
Moje dzisiejsze brownie urozmaiciłam
świeżymi wiśniami. Genialnie pasują one do czekolady i delikatnie przełamują
słodki smak ciasta. Wyszło super J Trzeba spróbować.
Brownie z wiśniami
- 250 g gorzkiej czekolady (2 ½ tabliczki),
- 1 kostka masła,
- 1 ¼ szkl. cukru,
- 4 jajka (jak duże to 3),
- trochę więcej niż pół szkl. mąki pszennej,
- szczypta soli,
- 20 dag wiśni.
Przygotowanie:
- Masło razem z pokruszonymi 2 tabliczkami czekolady rozpuścić w rondelku.
- Jajka ubić z cukrem na puszystą masę.
- Do ubitych jajek dodać lekko przestudzone masło z czekoladą.
- Wsypać mąkę i szczyptę soli. Ubić krótko mikserem.
- Ciasto wylać do formy.
- Na wierzch pokruszyć pozostałą połowę tabliczki czekolady i poukładać wypestkowane wiśnie.
- Piec w nagrzanym do temp. 160 – 170 ° C przez ok. 30 min. (po 25 min. pieczenia ciasto sprawdzić patyczkiem, aby nie wysuszyć go zbyt mocno – musi pozostać wilgotne)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz