Pyszne na talerzu

Pyszne na talerzu

piątek, 29 lipca 2016

Kasza jaglana - warto wiedzieć

Coś o kaszach, czyli dlaczego warto po nie sięgać ?

Kasza jaglana

Jest to najstarsza z kasz i … jedna z moich najbardziej ulubionych :) Wytwarzana jest z prosa, które było uprawiane już w epoce neolitu.
Kasza jaglana jest lekkostrawna i nie uczula, bo nie zawiera glutenu. Osoby z nietolerancją glutenu czy pszenicy mogą ją bez wahania jeść. Ma ona również właściwości antywirusowe, zmniejsza stan zapalny błon śluzowych (wysusza nadmiar wydzieliny), jest zatem dobrym domowym lekarstwem na katar. Podając kaszę jaglaną skutecznie wzmacniamy i pobudzamy osłabiony organizm.

Kasza jaglana ma ocieplające właściwości, nie wychładza organizmu od wewnątrz i w związku z tym jest polecana wszystkim osobom, które marzną zimą. 
Wyróżnia się najwyższą zawartością witamin z grupy B: B1, (tiaminy), B2 (ryboflawiny) i B6 (pirydoksyny) oraz żelaza i miedzi. Poza tym dostarcza również dużych ilości witaminy E i lecytyny, która korzystnie wpływa na pamięć i koncentrację oraz reguluje poziom cholesterolu we krwi. O obecność
 tej kaszy w diecie powinny zadbać osoby pracujące intensywnie umysłowo.
Kasza jaglana należy do produktów zasadotwórczych, co oznacza, że wspomaga trawienie i wyrównuje nadmiar kwasu. A to bardzo ważne w dzisiejszych czasach, gdyż większość z nas ma silnie zakwaszone organizmy z powodu nadużywania pokarmów zakwaszających organizm oraz wszelkiego rodzaju używek. 


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz