Zupa minestrone
Dzisiaj chciałam ugotować na obiad coś super warzywnego. Włoska zupa minestrone jest na to dobrym sposobem. Nie ma na nią ścisłego przepisu. Przygotowuje ja się z różnych warzyw sezonowych i różni się składem w poszczególnych regionach Włoch. Jest bardzo aromatyczna, pachnąca latem i zdrowa. Najbardziej lubię ją właśnie o tej porze roku, gdy warzywa dojrzewają w słońcu.
Dzisiaj chciałam ugotować na obiad coś super warzywnego. Włoska zupa minestrone jest na to dobrym sposobem. Nie ma na nią ścisłego przepisu. Przygotowuje ja się z różnych warzyw sezonowych i różni się składem w poszczególnych regionach Włoch. Jest bardzo aromatyczna, pachnąca latem i zdrowa. Najbardziej lubię ją właśnie o tej porze roku, gdy warzywa dojrzewają w słońcu.
Składniki:
- 2 marchewki,
- 1 papryka czerwona,
- 1 łodyga selera naciowego,
- 1 średnia cukinia,
- 1 garść fasolki szparagowej żółtej,
- 1 garść fasolki szparagowej zielonej,
- 2 ziemniaki,
- 2 pomidory,
- 1 por (biała część),
- 1 cebula,
- 1 ząbek czosnku,
- 2 liście laurowe,
- 2 kulki ziela angielskiego,
- mały kawałek ostrej papryczki,
- ½ pęczka natki pietruszki,
- 2 litry wywaru warzywnego,
- sól,
- świeżo mielony pieprz,
- 1 łyżeczka bazylii suszonej,
- 2 łyżki oliwy z oliwek,
- 2 garście drobnego makaronu np. w kształcie ziaren ryżu.

Przygotowanie:
- Marchewki i ziemniaki obrać. Marchewki pokroić w krążki, a ziemniaki w kostkę.
- Cebulę poszatkować w kostkę, por pokroić w półkrążki.
- W garnku rozgrzać oliwę i podsmażyć na niej cebulę i por. Dodać zmiażdżony czosnek.
- Wrzucić marchewki i smażyć razem ok. 1 min.
- Następnie dodać pokrojone w kostkę ziemniaki i smażyć kolejną minutę.
- Czerwoną paprykę pokroić w kostkę, a ostrą papryczkę bardzo drobno posiekać.
- Seler naciowy obrać z twardych włókien i pokroić na odcinki ok. 2 cm.
- Cukinię umyć i razem ze skórką pokroić w grubą kostkę.
- Pomidory sparzyć i obrać ze skórki.
- Obydwie fasolki szparagowe umyć i pokroić na ok. 1 cm kawałki.
- Do marchewki i ziemniaków dodać obydwie papryki, a następnie cukinię i pokrojone w kostkę pomidory. Chwilę razem smażyć.
- Całość zalać bulionem warzywnym. Wrzucić liście laurowe i ziele angielskie.
- Dodać fasolki szparagowe i gotować 5 min.
- Po tym czasie wrzucić do garnka seler naciowy. Gotować na małym ogniu kolejne 10 min.
- Zupę doprawić solą i pieprzem oraz bazylią.
- Dodać posiekaną natkę pietruszki.
- Makaron ugotować zgodnie z przepisem na opakowaniu. Dodać do zupy.
- Rozlać do miseczek.
Smacznego J
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz