Pyszne na talerzu

Pyszne na talerzu

sobota, 30 lipca 2016

Zupa minestrone

Zupa minestrone

Dzisiaj chciałam ugotować na obiad coś super warzywnego. Włoska zupa minestrone jest na to dobrym sposobem. Nie ma na nią ścisłego przepisu. Przygotowuje ja się z różnych warzyw sezonowych i różni się składem w poszczególnych regionach Włoch. Jest bardzo aromatyczna, pachnąca latem i zdrowa. Najbardziej lubię ją właśnie o tej porze roku, gdy warzywa dojrzewają w słońcu.

Zupa minestrone

Składniki:
  • 2 marchewki,
  • 1 papryka czerwona,
  • 1 łodyga selera naciowego,
  • 1 średnia cukinia,
  • 1 garść fasolki szparagowej żółtej,
  • 1 garść fasolki szparagowej zielonej,
  • 2 ziemniaki,
  • 2 pomidory,
  • 1 por (biała część),
  • 1 cebula,
  • 1 ząbek czosnku,
  • 2 liście laurowe,
  • 2 kulki ziela angielskiego,
  • mały kawałek ostrej papryczki,
  • ½ pęczka natki pietruszki,
  • 2 litry wywaru warzywnego,
  • sól,
  • świeżo mielony pieprz,
  • 1 łyżeczka bazylii suszonej,
  • 2 łyżki oliwy z oliwek,
  • 2 garście drobnego makaronu np. w kształcie ziaren ryżu.


Przygotowanie:
  • Marchewki i ziemniaki obrać. Marchewki pokroić w krążki, a ziemniaki w kostkę.
  • Cebulę poszatkować w kostkę, por pokroić w półkrążki.
  • W garnku rozgrzać oliwę i podsmażyć na niej cebulę i por. Dodać zmiażdżony czosnek.
  • Wrzucić marchewki i smażyć razem ok. 1 min.
  • Następnie dodać pokrojone w kostkę ziemniaki i smażyć kolejną minutę.
  • Czerwoną paprykę pokroić w kostkę, a ostrą papryczkę bardzo drobno posiekać.
  • Seler naciowy obrać z twardych włókien i pokroić na odcinki ok. 2 cm.
  • Cukinię umyć i razem ze skórką pokroić w grubą kostkę.
  • Pomidory sparzyć i obrać ze skórki.
  • Obydwie fasolki szparagowe umyć i pokroić na ok. 1 cm kawałki.
  • Do marchewki i ziemniaków dodać obydwie papryki, a następnie cukinię i pokrojone w kostkę pomidory. Chwilę razem smażyć.
  • Całość zalać bulionem warzywnym. Wrzucić liście laurowe i ziele angielskie.
  • Dodać fasolki szparagowe i gotować 5 min.
  • Po tym czasie wrzucić do garnka seler naciowy. Gotować na małym ogniu kolejne 10 min.
  • Zupę doprawić solą i pieprzem oraz bazylią.
  • Dodać posiekaną natkę pietruszki.
  • Makaron ugotować zgodnie z przepisem na opakowaniu. Dodać do zupy.
  • Rozlać do miseczek.



Smacznego J


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz