Pyszne na talerzu

Pyszne na talerzu

wtorek, 26 lipca 2016

Chia - warto wiedzieć

Chia, czyli szałwia hiszpańska to małe czarne nasiona, które należą do tej samej rodziny co mięta i melisa. Roślina ta rośnie naturalnie w Ameryce Południowej.
Mimo małych rozmiarów nasiona chia są jednym z najbogatszym w wartościowe składniki odżywcze, jedzeniem na świecie.
Są one pełne substancji odżywczych, które pozytywnie wpływają funkcjonowanie naszego ciała oraz pracę mózgu. Dostarczają ogromną ilość składników odżywczych i małą ilość kalorii.
Zawierają wapń, mangan, magnez, fosfor, cynk,
potas, witaminę B3 (niacynę), witamina B1 (tiaminę) i witaminy B2.
Nasiona chia są pełne przeciwutleniaczy, które zwalczają wytwarzanie wolnych rodników. Antyoksydanty, minerały i witaminy zawarte w nasionach pozwalają utrzymać młodość i poprawiają stan włosów i skóry. Zawierają również kwasy omega-3, które pozytywnie wpływają na pracę układu nerwowego.

Warto więc po nie sięgać jako dodatek do koktajli, jogurtów, naleśników, kasz, ryżu czy sałatek (wystarczy 1 łyżka dziennie).

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz