
Mimo małych rozmiarów nasiona
chia są jednym z najbogatszym w wartościowe składniki odżywcze, jedzeniem
na świecie.
Są one pełne substancji odżywczych,
które pozytywnie wpływają funkcjonowanie naszego ciała oraz pracę mózgu. Dostarczają ogromną ilość składników
odżywczych i małą ilość kalorii.
Zawierają wapń, mangan, magnez, fosfor, cynk, potas, witaminę B3 (niacynę), witamina B1 (tiaminę) i witaminy B2.
Nasiona chia są pełne przeciwutleniaczy, które zwalczają wytwarzanie wolnych rodników. Antyoksydanty, minerały i witaminy zawarte w nasionach pozwalają utrzymać młodość i poprawiają stan włosów i skóry. Zawierają również kwasy omega-3, które pozytywnie wpływają na pracę układu nerwowego.
Zawierają wapń, mangan, magnez, fosfor, cynk, potas, witaminę B3 (niacynę), witamina B1 (tiaminę) i witaminy B2.
Nasiona chia są pełne przeciwutleniaczy, które zwalczają wytwarzanie wolnych rodników. Antyoksydanty, minerały i witaminy zawarte w nasionach pozwalają utrzymać młodość i poprawiają stan włosów i skóry. Zawierają również kwasy omega-3, które pozytywnie wpływają na pracę układu nerwowego.
Warto więc po nie sięgać jako dodatek do
koktajli, jogurtów, naleśników, kasz, ryżu czy sałatek (wystarczy 1 łyżka
dziennie).
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz