Pomysł na obiad dość klasyczny –
filet z kurczaka. Proponuję go w trochę innej odsłonie – z pomidorem i
mozzarellą oraz z kaszą kuskus i szparagami.
Jakiś czas temu zaczęłam
„eksperymentować” z kaszami. Po wielu przeczytanych artykułach na temat kasz,
ich wartości odżywczych i wpływu na nasze zdrowie, zaczęłam je częściej włączać
do jadłospisu. Muszę przyznać, że są doskonałe zarówno z mięsami, jak i w
daniach warzywnych. Warto spróbować J
Filet z kurczaka z pomidorem mozzarellą
Składniki:
- 2 filety z kurczaka,
- 1 większy mięsisty pomidor,
- kulka mozzarelli,
- sól,
- świeżo mielony pieprz kolorowy,
- suszona bazylia,
- 2 łyżki oleju rzepakowego lub oliwy z oliwek do smażenia.
Przygotowanie:
- Mięso umyć i osuszyć ręcznikiem papierowym.
- Filety przekroić na 2 części.
- Posolić, posypać pieprzem i dość obficie bazylią. Odstawić na 30 min. do zamarynowania.
- Rozgrzać olej na patelni i smażyć filety po 2 min. z każdej strony.
- Następnie mięso przełożyć do naczynia żaroodpornego.
- Pomidora i mozzarellę pokroić na plastry.
- Na każdym kawałku mięsa ułożyć plaster pomidora (posypać go lekko solą i pieprzem) i mozzarelli.
- Mięso piec w uprzednio rozgrzanym piekarniku w temp. 200 °C przez 15 min.
Szparagi z masłem
Składniki:
- 1 pęczek zielonych szparagów,
- 1 łyżeczka soli,
- 1 łyżka masła.
Przygotowanie:
- Szparagi umyć, odciąć końcówki i wrzucić do lekko osolonego wrzątku, tak żeby główki wystawały ponad powierzchnię wody. Gotować 10 - 15 min.
Masło rozpuścić w rondelku.
Ugotowane szparagi polać masłem.
Kasza kuskus
Składniki do kaszy:
- ¾ szkl. kaszy kuskus,
- 1 ½ szkl. wywaru warzywnego,
- ½ pęczka natki pietruszki.
Przygotowanie:
- Kaszę kuskus wsypać do miski i zalać gorącym wywarem. Odstawić na 5 minut.
- Natkę pietruszki posiekać, wymieszać z kaszą.
Na talerzu ułożyć upieczony filet z
mozzarellą i pomidorem. Podawać z kaszą kuskus i szparagami.
Smacznego J

Brak komentarzy:
Prześlij komentarz