Pyszne na talerzu

Pyszne na talerzu

niedziela, 24 lipca 2016

Filet z kurczaka z pomidorem mozzarellą

Pomysł na obiad dość klasyczny – filet z kurczaka. Proponuję go w trochę innej odsłonie – z pomidorem i mozzarellą oraz z kaszą kuskus i szparagami.
Jakiś czas temu zaczęłam „eksperymentować” z kaszami. Po wielu przeczytanych artykułach na temat kasz, ich wartości odżywczych i wpływu na nasze zdrowie, zaczęłam je częściej włączać do jadłospisu. Muszę przyznać, że są doskonałe zarówno z mięsami, jak i w daniach warzywnych. Warto spróbować J






Filet z kurczaka z pomidorem mozzarellą
Składniki:

  • 2 filety z kurczaka,
  • 1 większy mięsisty pomidor,
  • kulka mozzarelli,
  • sól,
  • świeżo mielony pieprz kolorowy,
  • suszona bazylia,
  • 2 łyżki oleju rzepakowego lub oliwy z oliwek do smażenia.

Przygotowanie:

  • Mięso umyć i osuszyć ręcznikiem papierowym.
  • Filety przekroić na 2 części.
  • Posolić, posypać pieprzem i dość obficie bazylią. Odstawić na 30 min. do zamarynowania.
  • Rozgrzać olej na patelni i smażyć filety po 2 min. z każdej strony.
  • Następnie mięso przełożyć do naczynia żaroodpornego.
  • Pomidora i mozzarellę pokroić na plastry.
  • Na każdym kawałku mięsa ułożyć plaster pomidora (posypać go lekko solą i pieprzem) i mozzarelli.
  • Mięso piec w uprzednio rozgrzanym piekarniku w temp. 200 °C przez 15 min.
Szparagi z masłem

Składniki:

  • 1 pęczek zielonych szparagów,
  • 1 łyżeczka soli,
  • 1 łyżka masła.

Przygotowanie:

  • Szparagi umyć, odciąć końcówki i wrzucić do lekko osolonego wrzątku, tak żeby główki wystawały ponad powierzchnię wody. Gotować 10 - 15 min.
Masło rozpuścić w rondelku.
Ugotowane szparagi polać masłem.


Kasza kuskus

Składniki do kaszy:

  • ¾ szkl. kaszy kuskus,
  • 1 ½ szkl. wywaru warzywnego,
  • ½ pęczka natki pietruszki.

Przygotowanie:

  • Kaszę kuskus wsypać do miski i zalać gorącym wywarem. Odstawić na 5 minut.
  • Natkę pietruszki posiekać, wymieszać z kaszą.

Na talerzu ułożyć upieczony filet z mozzarellą i pomidorem. Podawać z kaszą kuskus i szparagami.

Smacznego J




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz