Pyszne na talerzu

Pyszne na talerzu

poniedziałek, 25 lipca 2016

Szpinak - warto wiedzieć

Szpinak od dawna znany jest ze względu na swoje właściwości antynowotworowe i przeciwmiażdżycowe. Jest to zasługa beta-karotenu, witaminy C oraz luteiny – znanych przeciwutleniaczy, których w szpinaku jest mnóstwo.
Szpinak powinny jadać osoby zestresowane i przemęczone, ponieważ jest on również źródłem magnezu. Pierwiastek ten pozytywnie wpływa na funkcjonowanie układu nerwowego, wykazuje właściwości uspokajające. Zapobiega także bólom i zawrotom głowy.
Liście szpinaku zawierają dużo potasu, dlatego powinny je jeść osoby z nadciśnieniem. Potas wraz z magnezem regulują pracę serca.
W liściach szpinaku znajduje się również łatwo przyswajalne żelazo, które bierze udział w produkcji krwinek czerwonych.

100 g szpinaku to jedynie 20 kcal, można go zjadać w dużych ilościach J i nie tylko w daniach obiadowych J









Smoothie ze szpinaku

Roladki z kurczaka ze szpinakiem

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz