Pyszne na talerzu

Pyszne na talerzu

niedziela, 3 lipca 2016

Roladki z kurczaka

Roladki z kurczaka
Roladki z kurczaka goszczą u mnie na stole dość często, ale staram się je urozmaicać różnym farszem. Tym razem zdecydowałam się na cudowne połączenie suszonych pomidorów, szpinaku i fety – dla mnie jedno z najlepszych połączeń smakowych J
Jako dodatek wybrałam kaszę jaglaną z natką pietruszki i glazurowane młode marchewki.
Gdyby ktoś chciał wykorzystać moją propozycję, podaję również przepis na kaszę i marchewki glazurowane.

Składniki  na roladki:

  • 2 filety z kurczaka
  • kilka suszonych pomidorów w oleju
  • szpinak (mrożony lub świeży)
  • ser typu Feta
  • sól i pieprz
  • ząbek czosnku
  • 1 łyżka masła klarowanego
  • 3 łyżki oleju do smażenia

Przygotowanie:

  • Filety z kurczaka lekko rozbić i opruszyć solą i pieprzem. Odstawić w chłodne miejsce. Jeżeli używamy szpinaku mrożonego wystarczy 4-5 kulek, natomiast w przypadku szpinaku świeżego potrzebujemy połowę opakowania.
  • Na patelni rozgrzać łyżkę masła klarowanego oraz przeciśnięty przez praskę ząbek czosnku – trzeba uważać żeby nie przypalić czosnku. Następnie dodać szpinak. Szpinak świeży smażyć tak długo, aż listki stracą objętość dwukrotnie. Doprawić solą i pieprzem (nie za mocno, ponieważ feta jest dość słona).
  • Suszone pomidory wyjąć z zalewy, osączyć i pokroić na mniejsze kawałki.
  • Ser pokroić w plastry.
  • Na każdy kawałek mięsa układać plaster sera, 2 – 3 kawałki suszonego pomidora oraz łyżeczkę szpinaku.
  • Mięso zawinąć w rulon i spiąć wykałaczką.
  • Rozgrzać patelnię, wlać olej i smażyć roladki (po 2 min. z każdej strony).
  • Następnie roladki przełożyć do naczynia żaroodpornego i włożyć do rozgrzanego do 200°C  piekarnika i piec ok. 15 min.

Składniki na kaszę:

  • ¾ szkl. kaszy jaglanej
  • szczypta soli
  • 1 łyżka oliwy z oliwek lub oleju rzepakowego
  • ½ pęczka natki pietruszki

Przygotowanie:

  • Kaszę wsypać na suchą patelnię i uprażyć. Co jakiś czas trzeba poruszać patelnią, żeby kasza uprażyła się równomiernie.
  • Następnie przesypać kaszę do garnka i zalać taką samą ilością wody co ilość kaszy (w tym przypadku ¾ szkl.), lekko posolić. Garnek przykryć dokładnie pokrywką, żeby woda nie wyparowała zbyt szybko. Gotować na małym ogniu do momentu aż kasza wchłonie całą wodę.
  • Natkę pietruszki posiekać.
  • Do ugotowanej kaszy dodać łyżkę oleju i natkę pietruszki, dokładnie wymieszać.

Składniki na marchewkę glazurowaną:

  • kilka marchewek,
  • 1 łyżka masła glazurowanego,
  • szczypta soli,
  • 2 łyżki miodu,
  • 1 łyżeczka tymianku.
Przygotowanie:

  • Marchewki obrać i ugotować w lekko posolonej wodzie, tak żeby były lekko twarde.
  • Na patelni rozpuścić masło, dodać marchewki, chwilę smażyć, przemieszać.
  • Dodać miód i posypać tymiankiem. Smażyć razem ok. 2 min., przemieszać kilka razy.

Smacznego J







2 komentarze:

  1. Fajny obiadek. Marchewka super jeszcze nigdy wcześniej takiej nie jadłam ale będzie u mnie częstym gościem na stole.
    Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Bardzo się cieszę, że marchewka glazurowana znalazła zwolennika. Zapraszam do zaglądania na mój blog, będą nowe pomysły :)

      Usuń