Roladki z kurczaka
Roladki z kurczaka goszczą u mnie na
stole dość często, ale staram się je urozmaicać różnym farszem. Tym razem
zdecydowałam się na cudowne połączenie suszonych pomidorów, szpinaku i fety –
dla mnie jedno z najlepszych połączeń smakowych J
Jako dodatek wybrałam kaszę jaglaną z
natką pietruszki i glazurowane młode marchewki.
Gdyby ktoś chciał wykorzystać moją
propozycję, podaję również przepis na kaszę i marchewki glazurowane.
Składniki na roladki:

- 2 filety z kurczaka
- kilka suszonych pomidorów w oleju
- szpinak (mrożony lub świeży)
- ser typu Feta
- sól i pieprz
- ząbek czosnku
- 1 łyżka masła klarowanego
- 3 łyżki oleju do smażenia
Przygotowanie:
- Filety z kurczaka lekko rozbić i opruszyć solą i pieprzem. Odstawić w chłodne miejsce. Jeżeli używamy szpinaku mrożonego wystarczy 4-5 kulek, natomiast w przypadku szpinaku świeżego potrzebujemy połowę opakowania.
- Na patelni rozgrzać łyżkę masła klarowanego oraz przeciśnięty przez praskę ząbek czosnku – trzeba uważać żeby nie przypalić czosnku. Następnie dodać szpinak. Szpinak świeży smażyć tak długo, aż listki stracą objętość dwukrotnie. Doprawić solą i pieprzem (nie za mocno, ponieważ feta jest dość słona).
- Suszone pomidory wyjąć z zalewy, osączyć i pokroić na mniejsze kawałki.
- Ser pokroić w plastry.
- Na każdy kawałek mięsa układać plaster sera, 2 – 3 kawałki suszonego pomidora oraz łyżeczkę szpinaku.
- Mięso zawinąć w rulon i spiąć wykałaczką.
- Rozgrzać patelnię, wlać olej i smażyć roladki (po 2 min. z każdej strony).
- Następnie roladki przełożyć do naczynia żaroodpornego i włożyć do rozgrzanego do 200°C piekarnika i piec ok. 15 min.
Składniki na kaszę:
- ¾ szkl. kaszy jaglanej
- szczypta soli
- 1 łyżka oliwy z oliwek lub oleju rzepakowego
- ½ pęczka natki pietruszki
Przygotowanie:
- Kaszę wsypać na suchą patelnię i uprażyć. Co jakiś czas trzeba poruszać patelnią, żeby kasza uprażyła się równomiernie.
- Następnie przesypać kaszę do garnka i zalać taką samą ilością wody co ilość kaszy (w tym przypadku ¾ szkl.), lekko posolić. Garnek przykryć dokładnie pokrywką, żeby woda nie wyparowała zbyt szybko. Gotować na małym ogniu do momentu aż kasza wchłonie całą wodę.
- Natkę pietruszki posiekać.
- Do ugotowanej kaszy dodać łyżkę oleju i natkę pietruszki, dokładnie wymieszać.
Składniki na marchewkę glazurowaną:
- kilka marchewek,
- 1 łyżka masła glazurowanego,
- szczypta soli,
- 2 łyżki miodu,
- 1 łyżeczka tymianku.
Przygotowanie:
- Marchewki obrać i ugotować w lekko posolonej wodzie, tak żeby były lekko twarde.
- Na patelni rozpuścić masło, dodać marchewki, chwilę smażyć, przemieszać.
- Dodać miód i posypać tymiankiem. Smażyć razem ok. 2 min., przemieszać kilka razy.
Smacznego J
Fajny obiadek. Marchewka super jeszcze nigdy wcześniej takiej nie jadłam ale będzie u mnie częstym gościem na stole.
OdpowiedzUsuńPozdrawiam
Bardzo się cieszę, że marchewka glazurowana znalazła zwolennika. Zapraszam do zaglądania na mój blog, będą nowe pomysły :)
Usuń