Pyszne na talerzu

Pyszne na talerzu

poniedziałek, 4 lipca 2016

Jogurt naturalny z płatkami i owocami

Przepis na śniadanie idealne J Jest zdrowe i jednocześnie sycące. Dostarczy nam węglowodanów, białek, mnóstwa witamin i składników mineralnych, które dodadzą nam energii, aby dobrze zacząć dzień. Ogromną zaletą jest to, że przygotowuje się je mega szybko. Poza tym może być również deserem J
W sezonie letnim, gdy wybór świeżych owoców jest duży, za każdym razem możemy użyć innych (ja wybieram truskawki, maliny, jagody, wiśnie, brzoskwinie, z porzeczkami też jest fajny ;))

Jogurt naturalny z płatkami i owocami

 Składniki:

  • jogurt naturalny,
  • 1 łyżka płatków owsianych,
  • 1 łyżka płatków jaglanych,
  • ½ łyżeczki siemienia lnianego,
  • ½ łyżeczki nasion chia,
  • kilka posiekanych orzechów włoskich (opcjonalnie),
  • 2 łyżki miodu
  • 2 garście owoców (ja w tym przypadku użyłam truskawek i rabarbaru, które najpierw króciutko podgotowałam, żeby rabarbar nie był zbyt twardy. Przy owocach miękkich nie musimy tego robić)

To śniadanko można zabrać również do pracy. Układamy wszystko w zamykanym słoiczki i gotowe J

Przygotowanie:
  • Wszystkie suche składniki wrzucić na suchą patelnię, chwilę prażyć.
  • Następnie dodać miód i dobrze wymieszać, tak aby okleił dobrze płatki i nasiona.
  • Do pucharka układać warstwami jogurt, uprażone płatki i owoce – aż do wyczerpania składników.


Smacznego J












1 komentarz: