
W sezonie letnim, gdy wybór świeżych
owoców jest duży, za każdym razem możemy użyć innych (ja wybieram truskawki,
maliny, jagody, wiśnie, brzoskwinie, z porzeczkami też jest fajny ;))
Jogurt naturalny z
płatkami i owocami
- jogurt naturalny,
- 1 łyżka płatków owsianych,
- 1 łyżka płatków jaglanych,
- ½ łyżeczki siemienia lnianego,
- ½ łyżeczki nasion chia,
- kilka posiekanych orzechów włoskich (opcjonalnie),
- 2 łyżki miodu
- 2 garście owoców (ja w tym przypadku użyłam truskawek i rabarbaru, które najpierw króciutko podgotowałam, żeby rabarbar nie był zbyt twardy. Przy owocach miękkich nie musimy tego robić)
To śniadanko można zabrać również do
pracy. Układamy wszystko w zamykanym słoiczki i gotowe J
- Wszystkie suche składniki wrzucić na suchą patelnię, chwilę prażyć.
- Następnie dodać miód i dobrze wymieszać, tak aby okleił dobrze płatki i nasiona.
- Do pucharka układać warstwami jogurt, uprażone płatki i owoce – aż do wyczerpania składników.
Smacznego J
Takie śniadania lubię. Pyszne, lekkie i zdrowe.
OdpowiedzUsuńPolecam