Sałatka z botwinki
Kiedyś, w
trakcie szukania propozycji na botwinkę znalazłam przepis na sałatkę. Trochę go
zmodyfikowałam i powstała moja wersja sałatki. Zawiera tylko kilka składników,
jest szybka w przygotowaniu i smaczna. Może stanowić przekąskę lub fajną lekką
kolację :)
- pęczek botwinki,
- spora garść orzechów włoskich,
- serek kozi,
- 2 łyżki oleju rzepakowego lub oliwy z oliwek,
- 1 łyżeczka musztardy,
- 1 łyżka octu balsamicznego
- Sól, pieprz
Przygotowanie:
- Buraczki zawinąć w folię aluminiową i włożyć do rozgrzanego piekarnika. Piec ok 40 – 45 min. w temp. 200 °C.
- Orzechy uprażyć na patelni i posiekać.
- Liście botwinki posiekać.
- W miseczce wymieszać olej lub oliwę, ocet balsamiczny, musztardę, sól i pieprz – wymieszać na gładki sos.
- Upieczone buraczki obrać ze skórki, pokroić w kostkę lub plasterki.
- Do miski wrzucić posiekaną botwinkę, buraczki i orzechy.
- Całość polać przygotowanym sosem i dobrze wymieszać.
- Serek kozi pokruszyć na mniejsze
kawałki i posypać nim sałatkę.
Smacznego :)
Mniam mniam. Fajna sałatka. Czy zamiast sera koziego można dodać fetę?
OdpowiedzUsuńJasne, że można. Powinno być tak jak lubisz, więc zawsze można coś zmodyfikować ☺
Usuń