Pyszne na talerzu

Pyszne na talerzu

wtorek, 5 lipca 2016

Sałatka z botwinki

Sałatka z botwinki

Kiedyś, w trakcie szukania propozycji na botwinkę znalazłam przepis na sałatkę. Trochę go zmodyfikowałam i powstała moja wersja sałatki. Zawiera tylko kilka składników, jest szybka w przygotowaniu i smaczna. Może stanowić przekąskę lub fajną lekką kolację :)

Składniki:
  • pęczek botwinki,
  • spora garść orzechów włoskich,
  • serek kozi,
  • 2 łyżki oleju rzepakowego lub oliwy z oliwek,
  • 1 łyżeczka musztardy,
  • 1 łyżka octu balsamicznego
  • Sól, pieprz

                                    
Przygotowanie:
  • Buraczki zawinąć w folię aluminiową i włożyć do rozgrzanego piekarnika. Piec ok 40 – 45 min. w temp. 200 °C.
  • Orzechy uprażyć na patelni i posiekać.
  • Liście botwinki posiekać.
  • W miseczce wymieszać olej lub oliwę, ocet balsamiczny, musztardę, sól i pieprz – wymieszać na gładki sos.
  • Upieczone buraczki obrać ze skórki, pokroić w kostkę lub plasterki.
  • Do miski wrzucić posiekaną botwinkę, buraczki i orzechy.
  • Całość polać przygotowanym sosem i dobrze wymieszać.
  • Serek kozi pokruszyć na mniejsze kawałki i posypać nim sałatkę.




                    Smacznego :)

2 komentarze:

  1. Mniam mniam. Fajna sałatka. Czy zamiast sera koziego można dodać fetę?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Jasne, że można. Powinno być tak jak lubisz, więc zawsze można coś zmodyfikować ☺

      Usuń