Botwinka to młode
liście i korzenie buraka ćwikłowego. Polecana jest osobom dbającym o sylwetkę –
100 g botwinki ma jedynie 20 kcal J. Ponadto
zawiera witaminę C, witaminy z grupy B, kwas foliowy oraz żelazo. Dzięki temu
wspomaga odporność oraz procesy krwiotwórcze. Polecana jest szczególnie
kobietom, ponieważ właśnie kobiety najczęściej borykają się z niedokrwistością.
Zawiera również wiele przeciwutleniaczy, dzięki czemu chroni przed chorobami
nowotworowymi i opóźnia procesy starzenia. Witaminy z grupy B korzystnie wpływają
na układ nerwowy, wspomagają koncentrację i pomagają walczyć ze stresem.
Ponadto botwinka zawiera mnóstwo składników mineralnych, w tym magnez, sód,
mangan oraz fluor.
Z
botwinki najczęściej przygotowujemy zupy, chłodniki, ale również możemy jeść ją
na surowo w sałatkach (polecam !)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz