Pyszne na talerzu

Pyszne na talerzu

sobota, 23 lipca 2016

Botwinka - warto wiedzieć

Botwinka to młode liście i korzenie buraka ćwikłowego. Polecana jest osobom dbającym o sylwetkę – 100 g botwinki ma jedynie 20 kcal J. Ponadto zawiera witaminę C, witaminy z grupy B, kwas foliowy oraz żelazo. Dzięki temu wspomaga odporność oraz procesy krwiotwórcze. Polecana jest szczególnie kobietom, ponieważ właśnie kobiety najczęściej borykają się z niedokrwistością. Zawiera również wiele przeciwutleniaczy, dzięki czemu chroni przed chorobami nowotworowymi i opóźnia procesy starzenia. Witaminy z grupy B korzystnie wpływają na układ nerwowy, wspomagają koncentrację i pomagają walczyć ze stresem.
Ponadto botwinka zawiera mnóstwo składników mineralnych, w tym magnez, sód, mangan oraz fluor.
Z botwinki najczęściej przygotowujemy zupy, chłodniki, ale również możemy jeść ją na surowo w sałatkach (polecam !)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz