Kanapki nie
muszą być nudne ! Żeby się o tym przekonać warto sięgać po produkty inne niż
zazwyczaj, czyli po prostu ser czy wędlina. I wcale nie będzie to bardziej
czasochłonne, a na pewno ciekawsze, ale też zdrowe J
Na pastę z
fasoli natknęłam się kiedyś w prasie, ale swoją wersję trochę „przerobiłam”.
Podkreśliłam smak fasoli dodając do niej odrobinę czosnku i natki pietruszki.
Warto spróbować J
Tosty z pastą z białej
fasoli
Składniki:
- 1 puszka białej fasoli,
- 1 łyżka jogurtu greckiego,
- ½ ząbka czosnku,
- 1 łyżka posiekanej natki pietruszki,
- kilka kromek pieczywa (użyłam ciemnego, ale może być też białe),
- 2 garście rukoli,
- 2 miąższyste pomidory (np. bawole serca lub podłużne),
- 2 łyżki oliwy z oliwek,
- wąski trójkącik sera z niebieską pleśnią,
- świeżo mielony pieprz kolorowy.
Przygotowanie:
- Kromki chleba skropić oliwą.
- Przygotować pastę z fasoli.
- Białą fasolę odsączyć z zalewy i przesypać do miski.
- Dodać połowę obranego ząbka czosnku oraz posiekaną natkę pietruszki. Zmielić przy pomocy blendera na gładką masę.
- Rozgrzać piekarnik do temp. 180 °C. Pieczywo ułożyć na papierze do pieczenia i zapiekać ok. 5 minut.
- W międzyczasie rukolę umyć i wysuszyć, pomidory pokroić na plastry, a ser pleśniowy w drobną kostkę (można też zetrzeć go na tarce).
- Podpieczone kromki wyjąć z piekarnika i jeszcze ciepłe smarować pastą z fasoli, następnie układać rukolę i plastry pomidora (posypać go pieprzem).
- Na wierzch ułożyć ser pleśniowy.
- Podawać od razu.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz