Pyszne na talerzu

Pyszne na talerzu

piątek, 22 lipca 2016

Tosty z pastą z białej fasoli

Kanapki nie muszą być nudne ! Żeby się o tym przekonać warto sięgać po produkty inne niż zazwyczaj, czyli po prostu ser czy wędlina. I wcale nie będzie to bardziej czasochłonne, a na pewno ciekawsze, ale też zdrowe J
Na pastę z fasoli natknęłam się kiedyś w prasie, ale swoją wersję trochę „przerobiłam”. Podkreśliłam smak fasoli dodając do niej odrobinę czosnku i natki pietruszki.
Warto spróbować J

Tosty z pastą z białej fasoli

Składniki:
  • 1 puszka białej fasoli,
  • 1 łyżka jogurtu greckiego,
  • ½ ząbka czosnku,
  • 1 łyżka posiekanej natki pietruszki,
  • kilka kromek pieczywa (użyłam ciemnego, ale może być też białe),
  • 2 garście rukoli,
  • 2 miąższyste pomidory (np. bawole serca lub podłużne),
  • 2 łyżki oliwy z oliwek,
  • wąski trójkącik sera z niebieską pleśnią,
  • świeżo mielony pieprz kolorowy.


Przygotowanie:

  • Kromki chleba skropić oliwą. 
  • Przygotować pastę z fasoli.
  • Białą fasolę odsączyć z zalewy i przesypać do miski.
  • Dodać połowę obranego ząbka czosnku oraz posiekaną natkę pietruszki. Zmielić przy pomocy blendera na gładką masę.
  • Rozgrzać piekarnik do temp. 180 °C. Pieczywo ułożyć na papierze do pieczenia i zapiekać ok. 5 minut.
  • W międzyczasie rukolę umyć i wysuszyć, pomidory pokroić na plastry, a ser pleśniowy w drobną kostkę (można też zetrzeć go na tarce).
  • Podpieczone kromki wyjąć z piekarnika i jeszcze ciepłe smarować pastą z fasoli, następnie układać rukolę i plastry pomidora (posypać go pieprzem).
  • Na wierzch ułożyć ser pleśniowy.
  • Podawać od razu. 






Smacznego J












Brak komentarzy:

Prześlij komentarz