Pyszne na talerzu

Pyszne na talerzu

czwartek, 7 lipca 2016

Sałatka ze szparagów

Byłam na targu i znowu je kupiłam … Szparagi - stały rządkiem i uśmiechały się do mnie ;) Sezon trwa. Tym razem przygotuję sałatkę. Jest to fajne danie na kolację, ale można też zapakować w pojemniczek i zabrać do pracy jako drugie śniadanko (ja tak właśnie zrobię ;))

Sałatka ze szparagów

Składniki:
  • ½ szkl. kaszy jaglanej,
  • 1 pęczek zielonych szparagów,
  • 1 dojrzałe awokado,
  • 2 pomidory,
  • ser pleśniowy typu Lazur (ok. 10 dag),
  • ½  pęczka szczypiorku,
  • garść posiekanej natki pietruszki,
  • 1 mały ząbek czosnku,
  • ½ papryczki chili,
  • 2 łyżki oliwy z oliwek,
  • 3 łyżeczki soku z cytryny,
  • sól, pieprz.


Przygotowanie:
  • Kaszę jaglaną uprażyć na suchej patelni. Następnie przełożyć do garnka, zalać wodą (1 szkl.), posolić i gotować pod przykryciem do czasu aż wchłonie całą wodę.
  • Szparagi umyć, odciąć końcówki i wrzucić do lekko osolonego wrzątku, tak żeby główki wystawały ponad powierzchnię wody. Gotować 10 min.
  • W miseczce wymieszać oliwę, sok z cytryny, przeciśnięty przez praskę czosnek, drobno pokrojoną papryczkę chili oraz sól i pieprz.
  • Awokado obrać ze skórki i pokroić w kostkę.
  • Ugotowane szparagi przelać zimną wodą i pokroić na ok. 3 cm kawałki.
  • Kaszę przełożyć do miski, przemieszać widelcem. Dodać awokado, posiekany szczypiorek i natkę pietruszki, szparagi, pokrojone w kostkę pomidory oraz pokrojony w kostkę ser pleśniowy.
  • Całość polać przygotowanym sosem, delikatnie wymieszać.







Smacznego :)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz