Byłam na
targu i znowu je kupiłam … Szparagi - stały rządkiem i uśmiechały się do mnie ;) Sezon trwa. Tym razem przygotuję
sałatkę. Jest to fajne danie na kolację, ale można też zapakować w pojemniczek
i zabrać do pracy jako drugie śniadanko (ja tak właśnie zrobię ;))
Sałatka ze szparagów
Składniki:
- ½ szkl. kaszy jaglanej,
- 1 pęczek zielonych szparagów,
- 1 dojrzałe awokado,
- 2 pomidory,
- ser pleśniowy typu Lazur (ok. 10 dag),
- ½ pęczka szczypiorku,
- garść posiekanej natki pietruszki,
- 1 mały ząbek czosnku,
- ½ papryczki chili,
- 2 łyżki oliwy z oliwek,
- 3 łyżeczki soku z cytryny,
- sól, pieprz.

Przygotowanie:
- Kaszę jaglaną uprażyć na suchej patelni. Następnie przełożyć do garnka, zalać wodą (1 szkl.), posolić i gotować pod przykryciem do czasu aż wchłonie całą wodę.
- Szparagi umyć, odciąć końcówki i wrzucić do lekko osolonego wrzątku, tak żeby główki wystawały ponad powierzchnię wody. Gotować 10 min.
- W miseczce wymieszać oliwę, sok z cytryny, przeciśnięty przez praskę czosnek, drobno pokrojoną papryczkę chili oraz sól i pieprz.
- Awokado obrać ze skórki i pokroić w kostkę.
- Ugotowane szparagi przelać zimną wodą i pokroić na ok. 3 cm kawałki.
- Kaszę przełożyć do miski, przemieszać widelcem. Dodać awokado, posiekany szczypiorek i natkę pietruszki, szparagi, pokrojone w kostkę pomidory oraz pokrojony w kostkę ser pleśniowy.
- Całość polać przygotowanym sosem, delikatnie wymieszać.

Smacznego :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz