Pyszne na talerzu

Pyszne na talerzu

sobota, 9 lipca 2016

Krem ze szparagów

Czerwiec to miesiąc szparagowy. Wtedy mają najlepszy smak, są dojrzałe i no i również najtańsze. Moje ulubione to szparagi zielone. Według mnie są delikatniejsze, a jednocześnie bardziej wyraziste w smaku.
Przygotowuję z  nich krem oraz sałatki. Doskonale sprawdzają się jako przystawka do obiadu oraz w zapiekankach.

Krem ze szparagów
Jest bardzo prosty i szybki do przygotowania. Jeżeli mamy wcześniej przygotowany wywar warzywny, to na przygotowanie kremu wystarczy nam 20 min. Brzmi optymistycznie, szczególnie go właśnie przyszłyśmy z pracy J

Składniki:
  • 1 pęczek zielonych szparagów (jeśli są małe to 2),
  • 1½ l wywaru warzywnego,
  • 1 ziemniak,
  • sól i pieprz ,
  • ½ łyżeczki cukru,
  • mały ząbek czosnku,
  • 2 łyżki soku z cytryny,
  • ½ kubka śmietany 18%,
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej.


Przygotowanie:
  • Szparagi umyć, odciąć zdrewniałe końcówki i usunąć ewentualne włókna, pociąć na mniejsze kawałki. Główki odłożyć na bok.

Wywar warzywny
  • Jeżeli nie mamy gotowego wywaru, można przygotować go w trakcie gotowania kremu. W tym celu wlać do garnka 2 łyżki oliwy, wrzucić pokrojoną w krążki białą część pora, przeciśnięty przez praskę czosnek, 2 - 3 marchewki pokrojone w kostkę, 2 korzenie pietruszki i połowę selera pokrojone na mniejsze kawałki. Smażyć razem przez 2 min., mieszając kilka razy. Zalać 1½ l wody, dodać sól, kilka ziaren pieprzu, ziele angielskie i 2 liście laurowe i gotować ok. 15 min. Wywar gotowy J
  • Jeżeli wywar był przygotowany wcześniej, to trzeba go zagotować.
  • Do wywaru wrzucić pokrojonego w kostkę ziemniaka, gotować 5 min., po czym wrzucić  szparagi (bez główek). Gotować kolejne 10 min.
  • Całość zmiksować za pomocą blendera na krem.
  • Teraz można wrzucić główki szparagów – są one bardzo delikatne, więc wystarczy je gotować 1 min. (będą wtedy chrupiące).
  • Śmietanę wymieszać z mąką i odrobiną wody i wlać do gotującej się zupy. Doprowadzić do wrzenia ciągle mieszając.
  • Doprawić solą, świeżo mielonym pieprzem, cukrem i sokiem z cytryny.
  • Można go podać z chrupiącymi bagietkami.

Smacznego J


 












Brak komentarzy:

Prześlij komentarz