Czerwiec to miesiąc szparagowy. Wtedy
mają najlepszy smak, są dojrzałe i no i również najtańsze. Moje ulubione to
szparagi zielone. Według mnie są delikatniejsze, a jednocześnie bardziej
wyraziste w smaku.
Przygotowuję z nich krem oraz sałatki. Doskonale sprawdzają
się jako przystawka do obiadu oraz w zapiekankach.
Krem ze szparagów
Jest bardzo
prosty i szybki do przygotowania. Jeżeli mamy wcześniej przygotowany wywar
warzywny, to na przygotowanie kremu wystarczy nam 20 min. Brzmi optymistycznie,
szczególnie go właśnie przyszłyśmy z pracy J
Składniki:
- 1 pęczek zielonych szparagów (jeśli są małe to 2),
- 1½ l wywaru warzywnego,
- 1 ziemniak,
- sól i pieprz ,
- ½ łyżeczki cukru,
- mały ząbek czosnku,
- 2 łyżki soku z cytryny,
- ½ kubka śmietany 18%,
- 1 łyżka mąki ziemniaczanej.
Przygotowanie:
- Szparagi umyć, odciąć zdrewniałe końcówki i usunąć ewentualne włókna, pociąć na mniejsze kawałki. Główki odłożyć na bok.
Wywar warzywny
- Jeżeli nie mamy gotowego wywaru, można przygotować go w trakcie gotowania kremu. W tym celu wlać do garnka 2 łyżki oliwy, wrzucić pokrojoną w krążki białą część pora, przeciśnięty przez praskę czosnek, 2 - 3 marchewki pokrojone w kostkę, 2 korzenie pietruszki i połowę selera pokrojone na mniejsze kawałki. Smażyć razem przez 2 min., mieszając kilka razy. Zalać 1½ l wody, dodać sól, kilka ziaren pieprzu, ziele angielskie i 2 liście laurowe i gotować ok. 15 min. Wywar gotowy J
- Jeżeli wywar był przygotowany wcześniej, to trzeba go zagotować.
- Do wywaru wrzucić pokrojonego w kostkę ziemniaka, gotować 5 min., po czym wrzucić szparagi (bez główek). Gotować kolejne 10 min.
- Całość zmiksować za pomocą blendera na krem.
- Teraz można wrzucić główki szparagów – są one bardzo delikatne, więc wystarczy je gotować 1 min. (będą wtedy chrupiące).
- Śmietanę wymieszać z mąką i odrobiną wody i wlać do gotującej się zupy. Doprowadzić do wrzenia ciągle mieszając.
- Doprawić solą, świeżo mielonym pieprzem, cukrem i sokiem z cytryny.
- Można go podać z chrupiącymi bagietkami.
Smacznego J
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz