Moja
dzisiejsza propozycja na deser to biszkopt z owocami i galaretką, ale w nieco
innym wydaniu. Jego podstawą są orzechy włoskie i wiórki kokosowe. Jego
przygotowanie wymaga trochę czasu, ale smak nam to wynagrodzi J
Orzechowy biszkopt z
owocami i galaretką
Składniki:
- 4 całe jajka,
- 3 same białka,
- 1 szkl. cukru zwykłego,
- 10 dag orzechów włoskich mielonych,
- 10 dag orzechów włoskich grubo posiekanych,
- 10 dag wiórków kokosowych,
- 10 dag rodzynek,
- 2 łyżki mąki pszennej,
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia,
- 2 paczki delicji brzoskwiniowych,
- 2 galaretki truskawkowe,
- ½ kg truskawek,
- alkohol do nasączenia biszkoptu,
- krem budyniowy.
Przygotowanie:
- Wszystkie białka ubić z cukrem na sztywno.
- Po kolei dodawać żółtka oraz wszystkie składniki sypkie i delikatnie, ale dokładnie wymieszać drewnianą łyżką.
- Ciastko podzielić na 2 części i każdą upiec osobno na prostokątnej blasze (wymiary ok. 40 x 25 cm) w temp. 180 °C ok. 20 min. każdy biszkopt.
- W międzyczasie przygotować krem i galaretkę.
Składniki na krem:
- 2 szkl. mleka,
- 2 budynie waniliowe,
- ½ szkl. cukru,
- ½ kostki masła
Przygotowanie kremu:
- Do garnka wlać 1 szkl. mleka, wsypać cukier, zagotować.
- Proszek budyniowy rozpuścić w drugiej szklance mleka i wlać stale mieszając do gorącego mleka. Zagotować.
- Przykryć pokrywką, żeby nie zrobił się kożuch i wystudzić.
- Masło ubić przy pomocy miksera i dodawać do niego po łyżce przestudzony budyń.
- Galaretkę przygotować zgodnie z przepisem na opakowaniu.
- Upieczony i przestudzony biszkopt nasączyć alkoholem.
- Posmarować go cieniutką warstwą kremu, następnie ułożyć nasączone w alkoholu delicje, ponownie warstwę kremu, drugi biszkopt i ostatnią warstwę kremu.
- Truskawki przekroić na połówki i ułożyć na kremie.
- Całość zalać lekko tężejącą galaretką.
Jeżeli ciasto będą jadły dzieci, alkohol
można zastąpić wodą z sokiem z cytryny.
Poza sezonem truskawkowym możemy użyć
brzoskwiń i galaretki brzoskwiniowej.
Smacznego
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz