Pyszne na talerzu

Pyszne na talerzu

wtorek, 12 lipca 2016

Orzechowy biszkopt z owocami i galaretką

Moja dzisiejsza propozycja na deser to biszkopt z owocami i galaretką, ale w nieco innym wydaniu. Jego podstawą są orzechy włoskie i wiórki kokosowe. Jego przygotowanie wymaga trochę czasu, ale smak nam to wynagrodzi J
                       
Orzechowy biszkopt z owocami i galaretką

Składniki:
  • 4 całe jajka,
  • 3 same białka,
  • 1 szkl. cukru zwykłego,
  • 10 dag orzechów włoskich mielonych,
  • 10 dag orzechów włoskich grubo posiekanych,
  • 10 dag wiórków kokosowych,
  • 10 dag rodzynek,
  • 2 łyżki mąki pszennej,
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia,
  • 2 paczki delicji brzoskwiniowych,
  • 2 galaretki truskawkowe,
  • ½ kg truskawek,
  • alkohol do nasączenia biszkoptu,
  • krem budyniowy.

Przygotowanie:
  • Wszystkie białka ubić z cukrem na sztywno.
  • Po kolei dodawać żółtka oraz wszystkie składniki sypkie i delikatnie, ale dokładnie wymieszać drewnianą łyżką.
  • Ciastko podzielić na 2 części i każdą upiec osobno na prostokątnej blasze (wymiary ok. 40 x 25 cm) w temp. 180 °C ok. 20 min. każdy biszkopt.
  • W międzyczasie przygotować krem i galaretkę.

Składniki na krem:
  • 2 szkl. mleka,
  • 2 budynie waniliowe,
  • ½ szkl. cukru,
  • ½ kostki masła

Przygotowanie kremu:
  • Do garnka wlać 1 szkl. mleka, wsypać cukier, zagotować.
  • Proszek budyniowy rozpuścić w drugiej szklance mleka i wlać stale mieszając do gorącego mleka. Zagotować.
  • Przykryć pokrywką, żeby nie zrobił się kożuch i wystudzić.
  • Masło ubić przy pomocy miksera i dodawać do niego po łyżce przestudzony budyń.
  • Galaretkę przygotować zgodnie z przepisem na opakowaniu.
  • Upieczony i przestudzony biszkopt nasączyć alkoholem.
  • Posmarować go cieniutką warstwą kremu, następnie ułożyć nasączone w alkoholu delicje, ponownie warstwę kremu, drugi biszkopt i ostatnią warstwę kremu.
  • Truskawki przekroić na połówki i ułożyć na kremie.
  • Całość zalać lekko tężejącą galaretką.

Jeżeli ciasto będą jadły dzieci, alkohol można zastąpić wodą z sokiem z cytryny.

Poza sezonem truskawkowym możemy użyć brzoskwiń i galaretki brzoskwiniowej.



 









                 Smacznego
     

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz