Obecnie
coraz częściej mówi się o zakwaszeniu organizmu. Co to jest i dlaczego może być
dla nas szkodliwe spróbuję wyjaśnić poniżej.
Zakwaszenie organizmu wynika z zaburzenia równowagi
kwasowo – zasadowej. Większość płynów ustrojowych ma odczyn lekko zasadowy. W
celu zachowania równowagi kwasowo – zasadowej konieczne jest utrzymanie pH krwi
na poziomie 7,35 – 7,45.
Długotrwałe zakwaszenie sprzyja rozwojowi poważnych
chorób takich jak: nadciśnienie, miażdżyca, cukrzyca, osteoporoza, nowotwory,
zmiany zwyrodnieniowe stawów, nadwaga, a także może być przyczyną wielu
dolegliwości: ogólnego zmęczenia, braku koncentracji, zaburzeń snu, napięć nerwowych,
depresji, częstych infekcji, zaparć, łamliwości paznokci i wypadania włosów.
Jeśli masz ciemne kręgi pod oczami, cierpisz na częste bóle głowy, niestrawność, pryszcze, zawroty
głowy, często się przeziębiasz, jesteś osłabiona to duże prawdopodobieństwo, że masz zakwaszony
organizm.
Do zakwaszenia
dochodzi najczęściej z powodu niewłaściwego odżywiania. Gdy spożywamy dużo produktów
przetworzonych, mięsa czy słodyczy, równowaga kwasowo – zasadowa może zostać
zachwiana.
Żeby
do tego nie doprowadzić lub jeśli obserwujemy objawy zakwaszenia należy zwiększyć
spożycie produktów alkalicznych, neutralizujących szkodliwy wpływ nadmiaru
kwasów. Specjaliści zalecają, by codzienny jadłospis składał się w 80 % z
produktów zasadowych (tj. owoców, warzyw, kasz) oraz 20 % produktów kwasowych
(tj. mięs, nabiału, cukru, napojów kolorowych i gazowanych).
W
diecie zasadowej nie powinno także zabraknąć wody. Powinniśmy pić przynajmniej
2 litry wody dziennie !
Do produktów zakwaszających należą:
- kawa,
- czarna herbata,
- mięso, wędliny, słodycze,
- pieczywo, sery i przetwory mleczne.
Do produktów odkwaszających należą:
- kasza gryczana i jaglana,
- surowe mleko i śmietana,
- warzywa (zwłaszcza: cukinia, dynia, szpinak, bakłażan, rzodkiew, botwinka, buraki, brokuły, marchew, seler, pomidor, sałata),
- większość owoców (zwłaszcza: kiwi, arbuzy, banany, brzoskwinie, cytrusy, truskawki, maliny, daktyle, figi, rodzynki),
- migdały,
- woda z cytryną (najlepiej na czczo),
- zielona herbata,
- kawa zbożowa,
- olej rzepakowy i lniany oraz oliwa z oliwek
Jeśli dominują
one w naszym codziennym jadłospisie, to prawdopodobnie organizm jest
zakwaszony.
Silnie
zakwaszająco działają również papierosy, alkohol, stres, zbyt intensywny,
nieodreagowany wysiłek umysłowy.
Aby odkwasić
organizm, trzeba starać się wykluczyć te produkty z codziennego jadłospisu lub
przynajmniej zdecydowanie je ograniczyć.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz