Pyszne na talerzu

Pyszne na talerzu

czwartek, 14 lipca 2016

Zakwaszenie organizmu – o co tak naprawdę chodzi ?

Obecnie coraz częściej mówi się o zakwaszeniu organizmu. Co to jest i dlaczego może być dla nas szkodliwe spróbuję wyjaśnić poniżej.
Zakwaszenie organizmu wynika z zaburzenia równowagi kwasowo – zasadowej. Większość płynów ustrojowych ma odczyn lekko zasadowy. W celu zachowania równowagi kwasowo – zasadowej konieczne jest utrzymanie pH krwi na poziomie 7,35 – 7,45.
Długotrwałe zakwaszenie sprzyja rozwojowi poważnych chorób takich jak: nadciśnienie, miażdżyca, cukrzyca, osteoporoza, nowotwory, zmiany zwyrodnieniowe stawów, nadwaga, a także może być przyczyną wielu dolegliwości: ogólnego zmęczenia, braku koncentracji, zaburzeń snu, napięć nerwowych, depresji, częstych infekcji, zaparć, łamliwości paznokci i wypadania włosów.
Jeśli masz ciemne kręgi pod oczami, cierpisz na częste bóle głowy, niestrawność, pryszcze, zawroty głowy, często się przeziębiasz, jesteś osłabiona  to duże prawdopodobieństwo, że masz zakwaszony organizm.
Do zakwaszenia dochodzi najczęściej z powodu niewłaściwego odżywiania. Gdy spożywamy dużo produktów przetworzonych, mięsa czy słodyczy, równowaga kwasowo – zasadowa może zostać zachwiana.
Żeby do tego nie doprowadzić lub jeśli obserwujemy objawy zakwaszenia należy zwiększyć spożycie produktów alkalicznych, neutralizujących szkodliwy wpływ nadmiaru kwasów. Specjaliści zalecają, by codzienny jadłospis składał się w 80 % z produktów zasadowych (tj. owoców, warzyw, kasz) oraz 20 % produktów kwasowych (tj. mięs, nabiału, cukru, napojów kolorowych i gazowanych).

W diecie zasadowej nie powinno także zabraknąć wody. Powinniśmy pić przynajmniej 2 litry wody dziennie !

Do produktów zakwaszających należą:
  • kawa,
  • czarna herbata,
  • mięso, wędliny, słodycze,
  • pieczywo, sery i przetwory mleczne.
Do produktów odkwaszających należą:
  • kasza gryczana i jaglana,
  • surowe mleko i śmietana,
  • warzywa (zwłaszcza: cukinia, dynia, szpinak, bakłażan, rzodkiew, botwinka, buraki, brokuły, marchew, seler, pomidor, sałata),
  • większość owoców (zwłaszcza: kiwi, arbuzy, banany, brzoskwinie, cytrusy, truskawki, maliny, daktyle, figi, rodzynki),
  • migdały,
  • woda z cytryną (najlepiej na czczo),
  • zielona herbata,
  • kawa zbożowa,
  • olej rzepakowy i lniany oraz oliwa z oliwek



Jeśli dominują one w naszym codziennym jadłospisie, to prawdopodobnie organizm jest zakwaszony.
Silnie zakwaszająco działają również papierosy, alkohol, stres, zbyt intensywny, nieodreagowany wysiłek umysłowy.
Aby odkwasić organizm, trzeba starać się wykluczyć te produkty z codziennego jadłospisu lub przynajmniej zdecydowanie je ograniczyć.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz