Pyszne na talerzu

Pyszne na talerzu

środa, 20 lipca 2016

Stek wołowy z pieczonymi batatami

Stek wołowy z pieczonymi batatami
Nie jestem wielką amatorką wołowiny, ale na to danie namówił mnie mój syn. Wiercił dziurę w brzuchu, aż w końcu zdecydowałam się spróbować przyrządzić prawdziwy krwisty stek wołowy. Właściwie  to pierwszy raz w życiu. Jako dodatki do dania wybrałam pieczone bataty i sałatkę z pomidorów, ogórków i sałaty.
Muszę przyznać, że stek bardzo mi smakował, chociaż nie byłam przekonana do krwistego mięsa. Pieczone bataty okazały się strzałem w dziesiątkę. Bardzo pasowały do wołowiny i są naprawdę pyszne.

Składniki na stek:
  • wołowina, najlepiej antrykot (grubości ok. 2 – 2,5 cm),
  • 1 łyżka oleju rzepakowego,
  • sól,
  • świeżo mielony pieprz.


Przygotowanie steku:
  • Mięso umyć i osuszy ręcznikiem papierowym.
  • Następnie natrzeć je łyżką oleju i solą oraz dość mocno pieprzem. Odstawić na 15 minut (w tym czasie można przygotować bataty i sałatkę).
  • W czasie, gdy bataty będą się piekły, usmażyć stek. Patelnię mocno rozgrzać i ułożyć na niej przygotowaną wołowinę (nie dociskać mięsa, aby zachowało soczystość).
  • Smażyć 3 – 4 min. z każdej strony (ja smażyłam po 3,5 min.).
  • Usmażony stek zdjąć z patelni i przełożyć na folie aluminiową, lekko w nią zawinąć, aby mięso „odpoczęło”.


Składniki na pieczone bataty:
  • 2 średnie szt. batatów,
  • 1 łyżka oleju rzepakowego,
  • 1 łyżeczka rozmarynu,
  • sól.


Przygotowanie batatów:
  • Bataty obrać ze skórki i pokroić w grubą kostkę.
  • Ułożyć je w naczyniu żaroodpornym, polać olejem, lekko posolić i posypać rozmarynem.
  • Wymieszać palcami, tak żeby kawałki batatów były równomiernie otoczone olejem i przyprawami.
  • Piec w uprzednio rozgrzanym piekarniku w temp. 200 °C przez ok. 15 min.


Składniki na sałatkę:
  • 2 średnie pomidory,
  • 2 świeże ogórki gruntowe,
  • 3 liście sałaty ( ja użyłam lodowej kruchej),
  • ½ pęczka szczypiorku,
  • 1 łyżeczka oleju rzepakowego lub oliwy z oliwek,
  • sól,
  • świeżo mielony pieprz,
  • łyżeczka musztardy dijon.


Przygotowanie sałatki:

  • Składniki na sos (oliwę lub olej, musztardę, pieprz i sól) wymieszać w miseczce.
  • Sałatę  umyć, osuszyć i porwać na mniejsze kawałki,
  • Pomidory pokroić w ósemki.
  • Ogórki obrać ze skórki i pokroić w talarki.
  • Szczypiorek posiekać.
  • Na talerzu ułożyć liście sałaty. Na nie układać pomidory i ogórki, posypać szczypiorkiem.
  • Całość polać wcześniej przygotowanym sosem.



Na talerz z sałatką wykładamy upieczone bataty i stek.

Smacznego J


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz