Stek wołowy z pieczonymi
batatami
Nie jestem
wielką amatorką wołowiny, ale na to danie namówił mnie mój syn. Wiercił dziurę
w brzuchu, aż w końcu zdecydowałam się spróbować przyrządzić prawdziwy krwisty
stek wołowy. Właściwie to pierwszy raz w
życiu. Jako dodatki do dania wybrałam pieczone bataty i sałatkę z pomidorów,
ogórków i sałaty.
Muszę
przyznać, że stek bardzo mi smakował, chociaż nie byłam przekonana do krwistego
mięsa. Pieczone bataty okazały się strzałem w dziesiątkę. Bardzo pasowały do
wołowiny i są naprawdę pyszne.
Składniki
na stek:
- wołowina, najlepiej antrykot (grubości ok. 2 – 2,5 cm),
- 1 łyżka oleju rzepakowego,
- sól,
- świeżo mielony pieprz.
Przygotowanie steku:
- Mięso umyć i osuszy ręcznikiem papierowym.
- Następnie natrzeć je łyżką oleju i solą oraz dość mocno pieprzem. Odstawić na 15 minut (w tym czasie można przygotować bataty i sałatkę).
- W czasie, gdy bataty będą się piekły, usmażyć stek. Patelnię mocno rozgrzać i ułożyć na niej przygotowaną wołowinę (nie dociskać mięsa, aby zachowało soczystość).
- Smażyć 3 – 4 min. z każdej strony (ja smażyłam po 3,5 min.).
- Usmażony stek zdjąć z patelni i przełożyć na folie aluminiową, lekko w nią zawinąć, aby mięso „odpoczęło”.
Składniki na pieczone bataty:
- 2 średnie szt. batatów,
- 1 łyżka oleju rzepakowego,
- 1 łyżeczka rozmarynu,
- sól.
Przygotowanie batatów:
- Bataty obrać ze skórki i pokroić w grubą kostkę.
- Ułożyć je w naczyniu żaroodpornym, polać olejem, lekko posolić i posypać rozmarynem.
- Wymieszać palcami, tak żeby kawałki batatów były równomiernie otoczone olejem i przyprawami.
- Piec w uprzednio rozgrzanym piekarniku w temp. 200 °C przez ok. 15 min.
Składniki na sałatkę:
- 2 średnie pomidory,
- 2 świeże ogórki gruntowe,
- 3 liście sałaty ( ja użyłam lodowej kruchej),
- ½ pęczka szczypiorku,
- 1 łyżeczka oleju rzepakowego lub oliwy z oliwek,
- sól,
- świeżo mielony pieprz,
- łyżeczka musztardy dijon.
Przygotowanie sałatki:
- Składniki na sos (oliwę lub olej, musztardę, pieprz i sól) wymieszać w miseczce.
- Sałatę umyć, osuszyć i porwać na mniejsze kawałki,
- Pomidory pokroić w ósemki.
- Ogórki obrać ze skórki i pokroić w talarki.
- Szczypiorek posiekać.
- Na talerzu ułożyć liście sałaty. Na nie układać pomidory i ogórki, posypać szczypiorkiem.
- Całość polać wcześniej przygotowanym sosem.

Smacznego J
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz