Długo zastanawiałam się od czego zacząć. Mam mnóstwo fajnych,
wypróbowanych przepisów, ale nigdy wcześniej nie fotografowałam jedzenia. No to
muszę zacząć od początku … Kiedy tylko zaczyna się sezon na świeże owoce i
warzywa, jak najczęściej staram się po nie sięgać. Wtedy powstaje najwięcej dań
sezonowych.
Zacznijmy od botwinki. Można ją przygotować na wiele sposobów i nigdy nie
jest nudna J.
Uwielbiam zupę z botwinki, a na upalne dni chłodnik – robię je kilka razy w
sezonie J
Zupa botwinkowa
Składniki:
§ 2 - 3 marchewki
§ 1 pietruszka
§ spory kawałek selera
§ biała część pora
§ 2 – 3 ziemniaki
§ duży pęczek botwinki
§ kubek śmietany 12% lub 18%
§ 1 liść laurowy
§ pieprz, sól
§ 2 łyżki soku z cytryny
§ 2 łyżeczki mąki
§ 2 łyżki oliwy lub oleju rzepakowego
§ 2 łyżki natki pietruszki
Przygotowanie:
- Marchewkę, pietruszkę i seler pokroić na małe kawałki (może być kostka albo talarki), por w krążki.
- Do garnka wlać 2 łyżki oliwy lub oleju, rozgrzać i wrzucić por, marchewkę, pietruszkę i seler. Wszystko razem smażyć przez 2 min.
- Następnie całość zalać 1,5 l wody, dodać sól do smaku, kilka ziaren pieprzu i 1 liść laurowy. Gotować 10 min.
- Botwinkę umyć, buraczki obrać, pokroić w kostkę i dodać do zupy.
- Ziemniaki również obrać, pokroić w kostkę i wrzucić do gotujących się warzyw. Gotować kolejne 10 min.
- Liście botwinki posiekać , dodać do wywaru na kolejne 5 – 8 min.
- Mąkę wymieszać ze śmietaną i odrobiną wody lub wywaru i ciągle mieszając powoli wlewać do zupy.
- Na koniec doprawić sokiem z cytryny.
- Rozlać do miseczek i posypać posiekaną natką pietruszki.
Super chłodnik
OdpowiedzUsuńIdealny obiad na lato
Czekam na więcej przepisów
Dziękuję, na pewno się pojawią, zapraszam :)
Usuń