Pyszne na talerzu

Pyszne na talerzu

środa, 29 czerwca 2016

Zupa botwinkowa

Długo zastanawiałam się od czego zacząć. Mam mnóstwo fajnych, wypróbowanych przepisów, ale nigdy wcześniej nie fotografowałam jedzenia. No to muszę zacząć od początku … Kiedy tylko zaczyna się sezon na świeże owoce i warzywa, jak najczęściej staram się po nie sięgać. Wtedy powstaje najwięcej dań sezonowych.
Zacznijmy od botwinki. Można ją przygotować na wiele sposobów i nigdy nie jest nudna J. Uwielbiam zupę z botwinki, a na upalne dni chłodnik – robię je kilka razy w sezonie J

Zupa botwinkowa

Składniki:

            §  2 - 3 marchewki
§  1 pietruszka
§  spory kawałek selera
§  biała część pora
§  2 – 3 ziemniaki
§  duży pęczek botwinki
§  kubek śmietany 12% lub 18%
§  1 liść laurowy
§  pieprz, sól
§  2 łyżki soku z cytryny
§  2 łyżeczki mąki
§  2 łyżki oliwy lub oleju rzepakowego
§  2 łyżki natki pietruszki




Przygotowanie:


  • Marchewkę, pietruszkę i seler pokroić na małe kawałki (może być kostka albo talarki),  por w krążki.
  • Do garnka wlać 2 łyżki oliwy lub oleju, rozgrzać i wrzucić por, marchewkę, pietruszkę i seler. Wszystko razem smażyć przez 2 min.
  • Następnie całość zalać 1,5 l wody, dodać sól do smaku, kilka ziaren pieprzu i 1 liść laurowy. Gotować 10 min.
  • Botwinkę umyć, buraczki obrać, pokroić w kostkę i dodać do zupy.
  • Ziemniaki również obrać, pokroić w kostkę i wrzucić do gotujących się warzyw. Gotować kolejne 10 min.
  • Liście botwinki posiekać , dodać do wywaru na kolejne 5 – 8 min.
  • Mąkę wymieszać ze śmietaną i odrobiną wody lub wywaru i ciągle mieszając powoli wlewać do zupy.
  • Na koniec doprawić sokiem z cytryny.
  • Rozlać do miseczek i posypać posiekaną natką pietruszki.
Można podawać z ugotowanym na twardo jajkiem.
Smacznego J






                                                              






2 komentarze:

  1. Super chłodnik
    Idealny obiad na lato
    Czekam na więcej przepisów

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję, na pewno się pojawią, zapraszam :)

      Usuń