Pyszne na talerzu

Pyszne na talerzu

środa, 29 czerwca 2016

Chłodnik z botwinki

Chłodnik to moja druga propozycja dla botwinki. Jest bardzo orzeźwiający, a jednocześnie można się nim dobrze najeść.


Składniki:
  • pęczek botwinki,
  • ¼ l bulionu warzywnego (można do wcześniej przygotować i mieć w zapasie),
  • 1 jogurt naturalny,
  • ½ l kefiru lub maślanki,
  • ½ pęczka szczypiorku,
  • kilka rzodkiewek,
  • 2 – 3 ogórki gruntowe,
  • 1 ząbek czosnku,
  • 2 łyżki soku z cytryny,
  • 2 łyżki koperku.

Przygotowanie:

  • Buraki obrać i zetrzeć na tarce. Liście botwinki posiekać.
  • Wywar warzywny zagotować, dodać buraki oraz ząbek czosnku i gotować 5 min.
  • Następnie dodać liście botwinki i gotować kolejne 5 min. ,zdjąć z ognia i przestudzić (nie musi być zupełnie zimna).
  • W międzyczasie rzodkiewki i ogórki zetrzeć na tarce, szczypiorek i koperek posiekać.
  • Do przestudzonej botwinki dodać jogurt wymieszany z maślanką lub kefirem i sok z cytryny. W razie potrzeby można dosolić.
  • Dodać potarte ogórki i rzodkiewki.
  • Wierzch posypać szczypiorkiem i koperkiem.



                 Smacznego J

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz