Chłodnik to moja druga propozycja dla
botwinki. Jest bardzo orzeźwiający, a jednocześnie można się nim dobrze najeść.
Składniki:
- pęczek botwinki,
- ¼ l bulionu warzywnego (można do wcześniej przygotować i mieć w zapasie),
- 1 jogurt naturalny,
- ½ l kefiru lub maślanki,
- ½ pęczka szczypiorku,
- kilka rzodkiewek,
- 2 – 3 ogórki gruntowe,
- 1 ząbek czosnku,
- 2 łyżki soku z cytryny,
- 2 łyżki koperku.

Przygotowanie:
- Buraki obrać i zetrzeć na tarce. Liście botwinki posiekać.
- Wywar warzywny zagotować, dodać buraki oraz ząbek czosnku i gotować 5 min.
- Następnie dodać liście botwinki i gotować kolejne 5 min. ,zdjąć z ognia i przestudzić (nie musi być zupełnie zimna).
- W międzyczasie rzodkiewki i ogórki zetrzeć na tarce, szczypiorek i koperek posiekać.
- Do przestudzonej botwinki dodać jogurt wymieszany z maślanką lub kefirem i sok z cytryny. W razie potrzeby można dosolić.
- Dodać potarte ogórki i rzodkiewki.
- Wierzch posypać szczypiorkiem i
koperkiem.


Smacznego J
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz