Pyszne na talerzu

Pyszne na talerzu

niedziela, 3 lipca 2016

Placki z cukinią

Cukinia to jedno z moich ulubionych warzyw. Nie tylko moje, bo moja rodzina też ją uwielbia. Łącznie ze świnką morską, która jest bardzo wybredna, a cukinię pałaszuje, aż jej się uszy trzęsą ;)
Cukinię można jeść całym rokiem, ale najsmaczniejsza moim zdaniem jest ta z polskich plantacji w sezonie letnim.
Swój sezon cukiniowy postanowiłam zacząć od placuszków.

Placki z cukinii

Składniki:
  • 2 średnie cukinie (ilość cukinii zależy od tego ile chcemy mieć placków),
  • 2 marchewki,
  • 2 ziemniaki,
  • 1 duża cebula,
  • pęczek natki pietruszki,
  • 2 jajka,
  • 2 łyżki mąki,
  • sól, pieprz,
  • 1 kubek jogurtu naturalnego,
  • 1 ząbek czosnku,
  • 1 łyżeczka octu winnego
  • olej do smażenia


Przygotowanie:


  • Cukinie umyć i zetrzeć na tarce (ze skórką, na dużych oczkach), odstawić na 15 min. żeby puściła sok.
  • Marchewki oskrobać, ziemniaki obrać i również zetrzeć.
  • Cebulę posiekać w kostkę.
  • Cukinię odcisnąć z soku. Wszystkie starte składniki wrzucić do miski, dodać jajka, mąkę, sól, pieprz oraz posiekaną natkę.
  • W miseczce wymieszać składniki na sos - jogurt, ocet winny, pieprz, sól oraz przeciśnięty przez praskę czosnek.
  • Wlać na rozgrzaną patelnię odrobinę oleju i smażyć placuszki (ja wolę mniejsze, więc na jedną porcję wychodzą cztery).




Placuszki podawać z sosem jogurtowo - czosnkowym.
Smacznego J

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz