Cukinia to
jedno z moich ulubionych warzyw. Nie tylko moje, bo moja rodzina też ją
uwielbia. Łącznie ze świnką morską, która jest bardzo wybredna, a cukinię
pałaszuje, aż jej się uszy trzęsą ;)
Cukinię można
jeść całym rokiem, ale najsmaczniejsza moim zdaniem jest ta z polskich
plantacji w sezonie letnim.
Swój sezon
cukiniowy postanowiłam zacząć od placuszków.
Placki z cukinii
Składniki:
- 2 średnie cukinie (ilość cukinii zależy od tego ile chcemy mieć placków),
- 2 marchewki,
- 2 ziemniaki,
- 1 duża cebula,
- pęczek natki pietruszki,
- 2 jajka,
- 2 łyżki mąki,
- sól, pieprz,
- 1 kubek jogurtu naturalnego,
- 1 ząbek czosnku,
- 1 łyżeczka octu winnego
- olej do smażenia

Przygotowanie:
- Cukinie umyć i zetrzeć na tarce (ze skórką, na dużych oczkach), odstawić na 15 min. żeby puściła sok.
- Marchewki oskrobać, ziemniaki obrać i również zetrzeć.
- Cebulę posiekać w kostkę.
- Cukinię odcisnąć z soku. Wszystkie starte składniki wrzucić do miski, dodać jajka, mąkę, sól, pieprz oraz posiekaną natkę.
- W miseczce wymieszać składniki na sos - jogurt, ocet winny, pieprz, sól oraz przeciśnięty przez praskę czosnek.
- Wlać na rozgrzaną patelnię odrobinę oleju i smażyć placuszki (ja wolę mniejsze, więc na jedną porcję wychodzą cztery).
Smacznego J

Brak komentarzy:
Prześlij komentarz