Pyszne na talerzu

Pyszne na talerzu

niedziela, 18 września 2016

Naleśniki biszkoptowe z powidłami

Naleśniki biszkoptowe z powidłami

Przepisów na naleśniki są dziesiątki. I chyba każdy ma swój ulubiony. Podobno znane już były w starożytności. Moje ulubione to naleśniki biszkoptowe. Ich przygotowanie wcale nie zajmuje więcej czasu, a smak jest po prostu rewelacyjny. Są one bardzo puszyste i delikatne. Doskonałe na słodko np. z powidłami śliwkowymi. Ja użyłam powideł czekoladowych, które wcześniej zrobiłam.
Było pysznie :)

Składniki:
  • 2 szkl. mąki pszennej (typ 500),
  • 2 szkl. mleka,
  • ½  szkl. wody mineralnej gazowanej,
  • cukier waniliowy,
  • 1 łyżka cukru,
  • 4 jajka,
  • 1 łyżeczka masła,
  • szczypta soli,
  • masło klarowane do smażenia,
  • powidła śliwkowe.


Przygotowanie:
  • Oddzielić żółtka od białek.
  • Żółtka roztrzepać razem z cukrem i cukrem waniliowym. Wsypać mąkę ze szczyptą soli i dodać łyżeczkę rozpuszczonego masła. Wlać mleko i wszystkie składniki dokładnie wymieszać. Następnie dodać wodę gazowaną – ciasto powinno mieć konsystencję gęstej śmietany. Ciasto odstawić na 15 minut.
  • Ubić sztywną pianę z białek i delikatnie połączyć ją z ciastem.
  • Na patelni rozgrzać odrobinę masła klarowanego i smażyć małe naleśniki.
  • Na każdy nakładać po łyżeczce powideł.
 Smacznego :-)




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz