Naleśniki biszkoptowe z powidłami
Przepisów na
naleśniki są dziesiątki. I chyba każdy ma swój ulubiony. Podobno znane już były
w starożytności. Moje ulubione to naleśniki biszkoptowe. Ich przygotowanie
wcale nie zajmuje więcej czasu, a smak jest po prostu rewelacyjny. Są one bardzo
puszyste i delikatne. Doskonałe na słodko np. z powidłami śliwkowymi. Ja użyłam
powideł czekoladowych, które wcześniej zrobiłam.
Było pysznie :)
Było pysznie :)
Składniki:
- 2 szkl. mąki pszennej (typ 500),
- 2 szkl. mleka,
- ½ szkl. wody mineralnej gazowanej,
- cukier waniliowy,
- 1 łyżka cukru,
- 4 jajka,
- 1 łyżeczka masła,
- szczypta soli,
- masło klarowane do smażenia,
- powidła śliwkowe.
Przygotowanie:
- Oddzielić żółtka od białek.
- Żółtka roztrzepać razem z cukrem i cukrem waniliowym. Wsypać mąkę ze szczyptą soli i dodać łyżeczkę rozpuszczonego masła. Wlać mleko i wszystkie składniki dokładnie wymieszać. Następnie dodać wodę gazowaną – ciasto powinno mieć konsystencję gęstej śmietany. Ciasto odstawić na 15 minut.
- Ubić sztywną pianę z białek i delikatnie połączyć ją z ciastem.
- Na patelni rozgrzać odrobinę masła klarowanego i smażyć małe naleśniki.
- Na każdy nakładać po łyżeczce powideł.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz