Pyszne na talerzu

Pyszne na talerzu

środa, 21 września 2016

Dynia pieczona z serem pleśniowym

Dynia pieczona z serem pleśniowym

To pyszne, aromatyczne danie, którego przygotowanie zajmuje 5 minut. Resztę czasu dynia spędza w piekarniku ;) Delikatny smak dyni doskonale współgra z wyrazistym serem, a zioła stawiają kropkę nad „i”. Danie idealne na kolację.

Składniki:
  • 1 kg dyni,
  • 3 łyżki oliwy z oliwek,
  • 1 łyżeczka ziół prowansalskich,
  • 15 dag sera z niebieską pleśnią,
  • sól,
  • pieprz.

Przygotowanie:
  • Dynię pokroić na mniejsze części i obrać ze skórki. Następnie pokroić na kostkę (ok. 2 cm).
  • Blachę wyłożyć papierem do pieczenia i ułożyć na nim pokrojoną dynię.
  • Dynię skropić oliwą z oliwek, posypać delikatnie solą, pieprzem oraz ziołami prowansalskimi.
  • Włożyć do nagrzanego do 160 °C piekarnika i piec przez 5 min.
  • Ser pleśniowy pokroić na drobną kostkę. Posypać nim dynię i zapiekać jeszcze przez 10 min.(dynia piecze się dość szybko, trzeba więc uważać, żeby nie zmiękła za bardzo).
  • Podawać od razu np. z pieczywem.



Smacznego :)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz