Dynia pieczona z serem pleśniowym
To pyszne,
aromatyczne danie, którego przygotowanie zajmuje 5 minut. Resztę czasu dynia
spędza w piekarniku ;) Delikatny smak dyni doskonale współgra z wyrazistym
serem, a zioła stawiają kropkę nad „i”. Danie idealne na kolację.
Składniki:
- 1 kg dyni,
- 3 łyżki oliwy z oliwek,
- 1 łyżeczka ziół prowansalskich,
- 15 dag sera z niebieską pleśnią,
- sól,
- pieprz.

Przygotowanie:
- Dynię pokroić na mniejsze części i obrać ze skórki. Następnie pokroić na kostkę (ok. 2 cm).
- Blachę wyłożyć papierem do pieczenia i ułożyć na nim pokrojoną dynię.
- Dynię skropić oliwą z oliwek, posypać delikatnie solą, pieprzem oraz ziołami prowansalskimi.
- Włożyć do nagrzanego do 160 °C piekarnika i piec przez 5 min.
- Ser pleśniowy pokroić na drobną kostkę. Posypać nim dynię i zapiekać jeszcze przez 10 min.(dynia piecze się dość szybko, trzeba więc uważać, żeby nie zmiękła za bardzo).
- Podawać od razu np. z pieczywem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz