Pyszne na talerzu

Pyszne na talerzu

piątek, 23 września 2016

Zupa krem z dyni

Zupa krem z dyni

Dynia to mój warzywny symbol jesieni. Uwielbiam ją za jej smak oczywiście :) i uniwersalność. Można z niej ugotować obiad, zrobić kolację, a nawet deser. Zupy, zapiekanki, konfitury czy ciasta – to już zależy od nas, od naszych smaków czy upodobań. Łatwo i szybko się ją przyrządza. Trzeba spróbować :)
Moja propozycja na dzisiaj to zupa – krem z dyni, ale na pewno będzie ich więcej :)

Składniki:
  • ok. 1 ½ kg dyni,
  • 1 ½ l bulionu drobiowo – warzywnego,
  • 1 mała cebula,
  • 1 ząbek czosnku,
  • 1 kubeczek śmietany 30 %,
  • 1 ziemniak,
  • ½ pęczka natki pietruszki,
  • 2 szczypty gałki muszkatołowej,
  • ¼ łyżeczki przyprawy curry,
  • sól,
  • pieprz,
  • 2 łyżki oliwy z oliwek.


Przygotowanie:
  • Dynię obrać ze skóry i pokroić w kostkę. Ułożyć na papierze do pieczenia, skropić oliwą i włożyć do nagrzanego do 160 °C piekarnika. Piec ok. 15 -20 min.
  • Cebulę i czosnek posiekać.
  • W garnku rozgrzać oliwę i zeszklić na niej cebulę. Po chwili dodać czosnek. Krótko smażyć i  zalać bulionem.
  • Ziemniaka pokroić w kostkę i dodać do bulionu. Gotować 10 minut, a następnie wrzucić do niego upieczoną dynię i gotować razem 5 minut.
  • Następnie całość zmiksować blenderem.
  • Przyprawić startą gałką muszkatołową, curry, pieprzem i solą.
  • Śmietanę wymieszać z odrobiną wody, wlać do zupy i zagotować.
  • Zupę rozlać do talerzy i posypać posiekaną natką pietruszki.

 














Smacznego :)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz