Zupa krem z dyni
Dynia to mój warzywny symbol jesieni.
Uwielbiam ją za jej smak oczywiście :) i uniwersalność. Można z niej ugotować
obiad, zrobić kolację, a nawet deser. Zupy, zapiekanki, konfitury czy ciasta –
to już zależy od nas, od naszych smaków czy upodobań. Łatwo i szybko się ją
przyrządza. Trzeba spróbować :)
Moja
propozycja na dzisiaj to zupa – krem z dyni, ale na pewno będzie ich więcej :)
Składniki:
- ok. 1 ½ kg dyni,
- 1 ½ l bulionu drobiowo – warzywnego,
- 1 mała cebula,
- 1 ząbek czosnku,
- 1 kubeczek śmietany 30 %,
- 1 ziemniak,
- ½ pęczka natki pietruszki,
- 2 szczypty gałki muszkatołowej,
- ¼ łyżeczki przyprawy curry,
- sól,
- pieprz,
- 2 łyżki oliwy z oliwek.

Przygotowanie:
- Dynię obrać ze skóry i pokroić w kostkę. Ułożyć na papierze do pieczenia, skropić oliwą i włożyć do nagrzanego do 160 °C piekarnika. Piec ok. 15 -20 min.
- Cebulę i czosnek posiekać.
- W garnku rozgrzać oliwę i zeszklić na niej cebulę. Po chwili dodać czosnek. Krótko smażyć i zalać bulionem.
- Ziemniaka pokroić w kostkę i dodać do bulionu. Gotować 10 minut, a następnie wrzucić do niego upieczoną dynię i gotować razem 5 minut.
- Następnie całość zmiksować blenderem.
- Przyprawić startą gałką muszkatołową, curry, pieprzem i solą.
- Śmietanę wymieszać z odrobiną wody, wlać do zupy i zagotować.
- Zupę rozlać do talerzy i posypać posiekaną natką pietruszki.
Smacznego :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz