Pyszne na talerzu

Pyszne na talerzu

sobota, 24 września 2016

Watro wiedzieć - dynia

Dynia jeszcze kilka lat temu była w Polsce mało popularna. Od pewnego czasu się to zmienia i możemy dostać w sklepach różne odmiany tego warzywa.
Dynia bogata jest w witaminy i mikroelementy. Na szczególną uwagę zasługuje cynk, którego dynia ma sporo. Minerał ten szczególnie polecany jest mężczyznom, ponieważ chroni przed chorobami prostaty i wpływa na płodność. Kobietom cynk poprawia wygląd skóry i włosów.
Ponadto dynia zawiera duże ilości B-karotenu, potasu, wapnia i fosforu oraz witamin z grupy B. Beta – karoten zmniejsza działanie wolnych rodników. Potas natomiast korzystnie wpływa na pracę serca i układu krążenia. Dynia działa również odkwaszająco i oczyszczająco na nasz organizm oraz podnosi odporność.
Dynia jest niskokaloryczna (ma tylko 28 kcal w 100 g) i lekkostrawna. Zawiera dużo błonnika, który zmniejsza wchłanianie tłuszczów. Jedzenie dyni polecane jest więc osobom dbającym o linię. Pomaga w nieżytach przewodu pokarmowego oraz przy uporczywych zaparciach. Gotowana dynia polecana jest rekonwalescentom.
Pestki dyni pomagają pozbyć się pasożytów – owsików, tasiemca czy lamblii. 
Dania z dynią:
Zupa krem z dyni - kliknij by zobaczyć
Dynia pieczona z serem pleśniowym

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz