
Dynia bogata
jest w witaminy i mikroelementy. Na szczególną uwagę zasługuje cynk, którego
dynia ma sporo. Minerał ten szczególnie polecany jest mężczyznom, ponieważ
chroni przed chorobami prostaty i wpływa na płodność. Kobietom cynk poprawia
wygląd skóry i włosów.
Ponadto
dynia zawiera duże ilości B-karotenu, potasu, wapnia i fosforu oraz witamin z
grupy B. Beta – karoten zmniejsza działanie wolnych rodników. Potas natomiast korzystnie
wpływa na pracę serca i układu krążenia. Dynia działa również odkwaszająco i
oczyszczająco na nasz organizm oraz podnosi odporność.
Dynia jest
niskokaloryczna (ma tylko 28 kcal w 100 g) i lekkostrawna. Zawiera dużo
błonnika, który zmniejsza wchłanianie tłuszczów. Jedzenie dyni polecane jest
więc osobom dbającym o linię. Pomaga w nieżytach przewodu pokarmowego oraz przy
uporczywych zaparciach. Gotowana dynia polecana jest rekonwalescentom.
Pestki dyni
pomagają pozbyć się pasożytów – owsików, tasiemca czy lamblii. Dania z dynią:
Zupa krem z dyni - kliknij by zobaczyć
Dynia pieczona z serem pleśniowym
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz