Pyszne na talerzu

Pyszne na talerzu

poniedziałek, 1 sierpnia 2016

Naleśniki z serkiem i jagodami

Naleśniki z serkiem i jagodami

Naleśniki to danie, które chyba lubią wszyscy. Tak też jest ze mną. Jem je z farszami słodkimi i wytrawnymi. Dzisiaj spróbowałam dodać do ciasta mąkę pełnoziarnistą. Zawiera ona więcej niż zwykła mąka pszenna witamin i mikroelementów, ponieważ jest wytwarzana z całych ziaren pszenicy. Zawiera m. in. fosfor, magnez, żelazo i cynk, a dzięki błonnikowi wspomaga pracę jelit i reguluje funkcjonowanie układu trawiennego. Pomimo, że jest grubsza i cięższa, naleśniki wyszły bardzo puszyste.
Jest właśnie „wysyp” jagód, wykorzystałam więc „okazję” i zrobiłam naleśniki z jagodami :)
Bardzo polecam …

Naleśniki z serkiem i jagodami

Składniki:
  • 1 ½ szkl. mąki pszennej pełnoziarnistej typ 1850,
  • 1 ½ szkl. mąki pszennej typ 650,
  • 2 szkl. mleka,
  • 2 szkl. wody gazowanej,
  • 3 jajka,
  • szczypta soli,
  • cukier waniliowy,
  • masło klarowane,
  • twaróg sernikowy waniliowy,
  • ½ kg jagód.


Przygotowanie:
  • Do miski wsypać obydwie mąki, dodać żółtka, sól i cukier waniliowy. Stopniowo dodawać mleko i wodę – wymieszać.
  • Ponieważ mąka pełnoziarnista jest ciężka, żeby naleśniki były pulchniejsze, białka jajek należy ubić na sztywną pianę. Pianę dodać do ciasta naleśnikowego i wymieszać.
  • Masło klarowane rozgrzać na patelni i smażyć cienkie naleśniki.
  • Usmażone naleśniki posmarować serem i posypać jagodami.
  • Zawijać w ruloniki.


Smacznego :)

 





Brak komentarzy:

Prześlij komentarz