Naleśniki z serkiem i jagodami
Naleśniki to danie, które chyba lubią wszyscy. Tak też jest ze mną. Jem je z farszami słodkimi i wytrawnymi. Dzisiaj spróbowałam dodać do ciasta mąkę pełnoziarnistą. Zawiera ona więcej niż zwykła mąka pszenna witamin i mikroelementów, ponieważ jest wytwarzana z całych ziaren pszenicy. Zawiera m. in. fosfor, magnez, żelazo i cynk, a dzięki błonnikowi wspomaga pracę jelit i reguluje funkcjonowanie układu trawiennego. Pomimo, że jest grubsza i cięższa, naleśniki wyszły bardzo puszyste.
Naleśniki to danie, które chyba lubią wszyscy. Tak też jest ze mną. Jem je z farszami słodkimi i wytrawnymi. Dzisiaj spróbowałam dodać do ciasta mąkę pełnoziarnistą. Zawiera ona więcej niż zwykła mąka pszenna witamin i mikroelementów, ponieważ jest wytwarzana z całych ziaren pszenicy. Zawiera m. in. fosfor, magnez, żelazo i cynk, a dzięki błonnikowi wspomaga pracę jelit i reguluje funkcjonowanie układu trawiennego. Pomimo, że jest grubsza i cięższa, naleśniki wyszły bardzo puszyste.
Jest właśnie „wysyp” jagód,
wykorzystałam więc „okazję” i zrobiłam naleśniki z jagodami :)
Bardzo polecam …
Składniki:
- 1 ½ szkl. mąki pszennej pełnoziarnistej typ 1850,
- 1 ½ szkl. mąki pszennej typ 650,
- 2 szkl. mleka,
- 2 szkl. wody gazowanej,
- 3 jajka,
- szczypta soli,
- cukier waniliowy,
- masło klarowane,
- twaróg sernikowy waniliowy,
- ½ kg jagód.
Przygotowanie:
- Do miski wsypać obydwie mąki, dodać żółtka, sól i cukier waniliowy. Stopniowo dodawać mleko i wodę – wymieszać.
- Ponieważ mąka pełnoziarnista jest ciężka, żeby naleśniki były pulchniejsze, białka jajek należy ubić na sztywną pianę. Pianę dodać do ciasta naleśnikowego i wymieszać.
- Masło klarowane rozgrzać na patelni i smażyć cienkie naleśniki.
- Usmażone naleśniki posmarować serem i posypać jagodami.
- Zawijać w ruloniki.
Smacznego :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz