Pyszne na talerzu

Pyszne na talerzu

wtorek, 2 sierpnia 2016

Kasza gryczana - warto wiedzieć

Kasza gryczana

Kasza gryczana nie zalicza się do zbóż – jest wytwarzana z gryki. W Polsce pojawiła się ok. XIV wieku. Na naszych stołach pojawia się najczęściej jako dodatek do mięs. Doskonale smakuje również w daniach wegetariańskich.
Jest  świetnym źródłem łatwo przyswajalnego białka, a także unikatowych aminokwasów – lizyny i tryptofanu, których nasz organizm sam nie wytwarza. Lizyna odpowiedzialna jest za wchłanianie wapnia i koncentrację, a tryptofan jest naturalnym środkiem pobudzającym organizm do wytwarzania hormonu szczęścia – serotoniny oraz melatoniny – odpowiedzialnej za dobry sen. Powinna więc znaleźć się w menu osób cierpiących na bezsenność.
Kasza gryczana bogata jest w witaminy B1, B2, P i PP (dobre dla układu nerwowego) oraz sole mineralne jak wapń, fosfor, magnez, które podnoszą odporność, a także żelazo, nikiel, kobalt, miedź, cynk, bor oraz jod. Podobnie jak kasza jaglana nie zawiera glutenu. Ponadto jest jednym z najlepszych przeciwutleniaczy.

Jest również dobrym źródłem błonnika. Doskonale oczyszcza jelita, pomagając pozbyć się zalegających w jelitach resztek jedzenia.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz