Jagody

Jagody
zawierają mnóstwo składników mineralnych, takich jak selen, cynk, miedź i
mangan. Ponadto witaminy C, A, PP, B. Zawarty w nich błonnik sprawia, że
znaczna część cholesterolu z pożywienia, jest usuwana z przewodu pokarmowego
razem z toksynami. Natomiast antyutleniacze, znajdujące się w jagodach obniżają
poziom „złego” cholesterolu i podnoszą poziom „dobrego”.
Napary
sporządzane z suszonych jagód działają uspokajająco i przeciwbólowo. Natomiast
syropy pomagają zwalczać kaszel i infekcje dróg oddechowych.
Dzięki dużej zawartości garbników,
jagody wpływają łagodząco na błonę śluzową żołądka i neutralizują szkodliwe produkty przemiany
materii. W medycynie naturalnej są stosowane jako antidotum na zatrucia,
ponieważ mają zdolność wychwytywania różnych toksyn.
Jagody regulują również poziom
glukozy we krwi. Zawierają przeciwutleniacze, które zwalczają wolne rodniki.
Mogą wiec hamować rozwój chorób nowotworowych.
Zawarte w nich antocyjany wpływają
korzystnie na naczynia krwionośne w oku. Działanie ich polega na uszczelnianiu
naczyń krwionośnych w gałce ocznej, co poprawia jej ukrwienie. Jagody powinny
więc jeść osoby, które pracują przy komputerze czy prowadzą samochód.
Ponadto antocyjany wraz z żelazem
biorą udział w wytwarzaniu czerwonych krwinek. Dzięki temu przeciwdziałają
anemii – szczególnie polecane kobietom i małym dzieciom.
Tak więc powodów na to, żeby sięgać
po jagody jest naprawdę sporo. I jeszcze jeden – smakowy ! Są po prosu
wyśmienite :)
Budyń z kaszy jaglanej z Jagodami - kliknij by zobaczyć
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz