Dzisiaj na śniadanie królowa kasz -
kasza jaglana. Działa odkwaszająco oraz zawiera mnóstwo witamin i
mikroelementów. Poza tym jest lekkostrawna i działa wzmacniająco na organizm.
Jedzona na śniadanie, daje nam
mnóstwo dobrej energii. Doskonale sprawdzi się również na podwieczorek :)
Przyrządzam ją na różne sposoby. Dzisiejszy
dzień postanowiłam rozpocząć jaglanym budyniem z jagodami.
Budyń z kaszy jaglanej z
jagodami
- ½ szkl. kaszy jaglanej (kliknij by dowiedzieć się więcej) ,
- 1 szkl. wody,
- 1 szkl. mleka,
- szczypta soli,
- 3 łyżeczki miodu,
- ½ łyżeczki cynamonu,
- szczypta mielonego imbiru,
- ½ szkl. jagód (kliknij by dowiedzieć się więcej).
- Kaszę jaglaną uprażyć na suchej patelni. Następnie przełożyć do garnka, zalać wodą, lekko posolić i gotować pod przykryciem do czasu aż wchłonie całą wodę.
- Do ugotowanej kaszy wlać szklankę mleka i gotować jeszcze przez ok. 3 minuty, od czasu do czasu mieszając.
- Lekko przestudzić, dodać miód, cynamon i imbir i dokładnie zblendować na gładką masę.
- Przełożyć do miseczek i posypać jagodami.

Smacznego :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz