Pyszne na talerzu

Pyszne na talerzu

niedziela, 31 lipca 2016

Budyń z kaszy jaglanej z jagodami

Dzisiaj na śniadanie królowa kasz - kasza jaglana. Działa odkwaszająco oraz zawiera mnóstwo witamin i mikroelementów. Poza tym jest lekkostrawna i działa wzmacniająco na organizm.
Jedzona na śniadanie, daje nam mnóstwo dobrej energii. Doskonale sprawdzi się również na podwieczorek :)
Przyrządzam ją na różne sposoby. Dzisiejszy dzień postanowiłam rozpocząć jaglanym budyniem z jagodami.

Budyń z kaszy jaglanej z jagodami

Składniki:
  • ½ szkl. kaszy jaglanej (kliknij by dowiedzieć się więcej) ,
  • 1 szkl. wody,
  • 1 szkl. mleka,
  • szczypta soli,
  • 3 łyżeczki miodu,
  • ½ łyżeczki cynamonu,
  • szczypta mielonego imbiru,
  • ½ szkl. jagód (kliknij by dowiedzieć się więcej).  


Przygotowanie:

  • Kaszę jaglaną uprażyć na suchej patelni. Następnie przełożyć do garnka, zalać wodą, lekko posolić i gotować pod przykryciem do czasu aż wchłonie całą wodę.
  • Do ugotowanej kaszy wlać szklankę mleka i gotować jeszcze przez ok. 3 minuty, od czasu do czasu mieszając.
  • Lekko przestudzić, dodać miód, cynamon i imbir i dokładnie zblendować na gładką masę.
  • Przełożyć do miseczek i posypać jagodami.












Smacznego :)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz