Byłam na
wakacjach w polskich Tatrach. W cichym
zakątku Zakopanego jest mała restauracyjka serwująca domowe obiady. Bardzo
smaczne, przygotowywane na bieżąco. Ceny nie są wygórowane, a porcje, nawet po
całodziennych wędrówkach, naprawdę spore. Ta restauracja nazywa się „Rusałka” i
można ją znaleźć na Małym Żywczańskim. Polecam, gdyby ktoś akurat tam był :)
Pobyt tam, a
właściwie zjedzony tam na obiad kotlet po bacowsku, zainspirował mnie do
przygotowania dania – filet po bacowsku. Zamiast smażyć tradycyjnego kotleta,
postanowiłam upiec filet w piekarniku.
Oczywiście
nieodzownym składnikiem jest góralski oscypek, przywieziony przeze mnie z gór
(można też go dostać w dobrych delikatesach). Wyszło rewelacyjnie J Zapach zapieczonego
oscypka przywoływał wspomnienia …
Składniki:
- 2 filety z kurczaka,
- 4 plastry boczku wędzonego,
- 1 oscypek w kształcie walca,
- 2 łyżki majeranku,
- 2 łyżki sosu sojowego,
- sól,
- pieprz,
- 2 łyżki oleju rzepakowego.
Przygotowanie:
- Filety z kurczaka przekroić na pół. Każdy natrzeć sosem sojowym, solą, pieprzem i majerankiem i odstawić do lodówki przynajmniej na 1 godz. do zamarynowania.
- Piekarnik rozgrzać do temp. 200 ° C.
- Dno naczynia żaroodpornego posmarować olejem.
- Ułożyć w nim przygotowane filety. Na każdym położyć plaster boczku.
- Zapiekać ½ godziny.
- Oscypek zetrzeć na tarce o dużych oczkach.
- Po pół godzinie pieczenia filety posypać oscypkiem i zapiekać jeszcze przez 10 minut.
Moja
propozycja podania to gotowane ziemniaki i surówka z selera naciowego.
Składniki:
- 4 łodygi selera naciowego,
- 2 marchewki,
- 1 jabłko,
- sok z połowy cytryny (lub 2 łyżki octu winnego),
- 3 łyżki jogurtu greckiego,
- sól,
- pieprz.
Przygotowanie:
- Seler obrać z twardych włókien i pokroić małą kostkę.
- Marchewki i jabłko obrać i zatrzeć na tarce o dużych oczkach.
- Wszystkie składniki wrzucić do miski i przyprawić sokiem z cytryny, solą i pieprzem.
- Dodać jogurt grecki i dokładnie wymieszać.
Smacznego :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz