Pyszne na talerzu

Pyszne na talerzu

piątek, 5 sierpnia 2016

Jarmuż - warto wiedzieć

Jarmuż to odmiana kapusty o długich, pomarszczonych liściach. W Polsce jest ciągle niedoceniany jako warzywo, a naprawdę warto po niego sięgać. Jego wartości odżywcze są bardzo duże.


Jarmuż zazwyczaj jest ciemnozielony, ale również może przybierać barwę ciemnoczerwoną, aż do brunatnej. Zawiera bardzo dużo karotenoidów, czerwonych barwników, które w jarmużu maskowane są przez zielony chlorofil.
Jest bogaty w białko, błonnik, witaminy i sole mineralne. Zawiera duże ilości witaminy C i K, a także wapń i potas.

Jest źródłem sulforafanu - silnego przeciwutleniacza. Dzięki temu pomaga chronić przed nowotworami jelita, prostaty i płuc.
Obecność witamin C i K oraz potasu powoduje, że jarmuż wspomaga pracę układu sercowo-naczyniowego. Naczynia krwionośne stają się bardziej drożne, co zapobiega zakrzepom.
Witamina C uszczelnia naczynia krwionośne, przez co korzystnie wpływa na odporność organizmu na infekcje.

Jarmuż ma mnóstwo beta-karotenu, z którego organizm wytwarza witaminę A - związek, który bierze udział w procesie widzenia. Witamina ta chroni przed wystąpieniem „kurzej ślepoty”, czyli słabym widzeniu po zmierzchu, a także przed problemem suchego oka. Dlatego jarmuż powinny jeść szczególnie osoby pracujące przy monitorach czy w pomieszczeniach klimatyzowanych. Ponadto jarmuż zawiera luteinę. Jest ona głównym składnikiem pigmentu plamki żółtej. Chroni siatkówkę oka przed uszkodzeniami przez wolne rodniki i promieniowanie UVA/UVB.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz