Jarmuż to odmiana kapusty o długich,
pomarszczonych liściach. W Polsce jest ciągle niedoceniany jako warzywo, a
naprawdę warto po niego sięgać. Jego wartości odżywcze są bardzo duże.
![]() |
Jest bogaty w białko, błonnik, witaminy i sole mineralne. Zawiera duże ilości witaminy C i K, a także wapń i potas.
Jest źródłem sulforafanu - silnego przeciwutleniacza. Dzięki temu pomaga chronić przed nowotworami jelita, prostaty i płuc.
Obecność
witamin C i K oraz potasu powoduje, że jarmuż wspomaga pracę układu sercowo-naczyniowego.
Naczynia krwionośne stają się bardziej drożne, co zapobiega zakrzepom.
Witamina C uszczelnia naczynia krwionośne, przez co korzystnie wpływa na odporność organizmu na infekcje.
Witamina C uszczelnia naczynia krwionośne, przez co korzystnie wpływa na odporność organizmu na infekcje.
Jarmuż ma mnóstwo beta-karotenu, z którego organizm wytwarza witaminę A -
związek, który bierze udział w procesie widzenia. Witamina ta chroni przed
wystąpieniem „kurzej ślepoty”, czyli słabym widzeniu po zmierzchu, a także
przed problemem suchego oka. Dlatego jarmuż powinny jeść szczególnie osoby
pracujące przy monitorach czy w pomieszczeniach klimatyzowanych. Ponadto jarmuż
zawiera luteinę. Jest ona głównym składnikiem pigmentu
plamki żółtej. Chroni siatkówkę oka przed uszkodzeniami przez wolne rodniki i
promieniowanie UVA/UVB.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz