Kasza gryczana z jarmużem i cukinią
Lubię takie obiady, które można przyrządzić na jednej patelni. I choć nie są skomplikowane w przygotowaniu, to są sycące i pożywne. Takim daniem jest kasza gryczana z jarmużem i cukinią.Jest to posiłek bezmięsny, ale obecność kaszy, jarmużu i cukinii sprawia, że jest bogaty w białko, sole mineralne i witaminy. No i oczywiście świetnie smakuje :)
Kasza gryczana z jarmużem i cukinią
2 garści jarmużu,
1 cukinia,
2 marchewki,
1 cebula,
1 ząbek czosnku,
2 łyżki sosu sojowego,
kawałeczek ostrej papryczki,
2 woreczki kaszy gryczanej,
szczypta gałki muszkatołowej,
2 łyżki oliwy z oliwek,
sól,
pieprz.
Przygotowanie:
Cebulę i czosnek posiekać.
Oliwę rozgrzać na głębokiej patelni i
podsmażyć cebulę. Po chwili dodać czosnek.
Marchewki zetrzeć na tarce (duże
oczka). Wrzucić je do cebuli i smażyć razem ok. 2 minuty.
Ostrą papryczkę drobno posiekać i
dodać do marchewek.
W garnku zagotować wodę, lekko
posolić. Wrzucić do niej liście jarmużu i gotować pod przykryciem ok. 3 min.
Następnie jarmuż odcedzić i pokroić
na mniejsze kawałki (twarde części odrzucić).
Cukinię umyć i razem ze skórką
pokroić na ćwierć krążki.
Do smażących się warzyw wrzucić
jarmuż i cukinię i smażyć ok. 10 min. Dodać sos sojowy.
Ugotować kaszę (Do garnka wlać wodę w
ilości 2 razy większej niż ilość kaszy i lekko posolić. Gotować do czasu aż
kasza wchłonie cała wodę.)
Kaszę wrzucić na patelnię. Danie
przyprawić solą, pieprzem i startą gałką muszkatołową. Wszystkie składniki
dobrze wymieszać. Smażyć razem jeszcze przez 1 – 2 minut.
Smacznego :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz