Pyszne na talerzu

Pyszne na talerzu

niedziela, 7 sierpnia 2016

Makaron z łososiem i suszonymi pomidorami

Makaron z łososiem i suszonymi pomidorami

Kolejne połączenia z gatunku tych, które są dla siebie stworzone. Łosoś, suszone pomidory i szpinak – jak dla mnie to poezja smaku. Tego dania zjadam zazwyczaj dwa razy więcej niż powinnam :) , ale nie mogę się oprzeć.

Składniki:
  • 1 płat świeżego łososia,
  • 1 opakowanie świeżego szpinaku baby (gdy nie ma świeżego może być mrożony),
  • suszone pomidory w oliwie,
  • ser typu feta,
  • 2 ząbki czosnku,
  • 200 g makaronu kokardki lub świderki,
  • sól,
  • pieprz,
  • 1 łyżka masła klarowanego.


Przygotowanie: 
  • Na patelni rozgrzać masło, dodać przeciśnięty przez praskę czosnek.
  • Wrzucić szpinak i smażyć tak długo aż odparuje woda.
  • Następnie szpinak posiekać.
  • Z łososia zdjąć skórę, pokroić w większą kostkę i przyprawić solą i pieprzem.
  • Na patelni rozgrzać łyżkę oliwy z suszonych pomidorów i usmażyć na niej łososia – po 1 minucie z każdej strony.
  • Suszone pomidory pokroić w paski.
  • Makaron ugotować zgodnie z przepisem na opakowaniu (powinien być al dente) i odcedzić.
  • Odcedzony makaron wrzucić z powrotem do garnka, dodać do niego suszone pomidory, szpinak i łososia. Przyprawić solą i pieprzem.
  • Rozłożyć na talerze. Wierzch posypać pokruszonym serem feta.

 Smacznego ;)



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz