Makaron
z łososiem i suszonymi pomidorami
Kolejne połączenia z gatunku tych, które
są dla siebie stworzone. Łosoś, suszone pomidory i szpinak – jak dla mnie to
poezja smaku. Tego dania zjadam zazwyczaj dwa razy więcej niż powinnam :) , ale nie mogę się oprzeć.
- 1 płat świeżego łososia,
- 1 opakowanie świeżego szpinaku baby (gdy nie ma świeżego może być mrożony),
- suszone pomidory w oliwie,
- ser typu feta,
- 2 ząbki czosnku,
- 200 g makaronu kokardki lub świderki,
- sól,
- pieprz,
- 1 łyżka masła klarowanego.
Przygotowanie:
- Na patelni rozgrzać masło, dodać przeciśnięty przez praskę czosnek.
- Wrzucić szpinak i smażyć tak długo aż odparuje woda.
- Następnie szpinak posiekać.
- Z łososia zdjąć skórę, pokroić w większą kostkę i przyprawić solą i pieprzem.
- Na patelni rozgrzać łyżkę oliwy z suszonych pomidorów i usmażyć na niej łososia – po 1 minucie z każdej strony.
- Suszone pomidory pokroić w paski.
- Makaron ugotować zgodnie z przepisem na opakowaniu (powinien być al dente) i odcedzić.
- Odcedzony makaron wrzucić z powrotem do garnka, dodać do niego suszone pomidory, szpinak i łososia. Przyprawić solą i pieprzem.
- Rozłożyć na talerze. Wierzch posypać pokruszonym serem feta.
Smacznego ;)

Brak komentarzy:
Prześlij komentarz