Pyszne na talerzu

Pyszne na talerzu

poniedziałek, 8 sierpnia 2016

Krem z kalafiora

Krem z kalafiora

Zupy kremy to fajny kamuflaż, gdy mamy w rodzinie niejadka warzyw. Kiedy wszystko zmiksujemy, nikt nawet się nie domyśli, co może być w środku. Kalafior jest warzywem, które nie wszyscy lubią. Gwarantuję, że w proponowanym przeze mnie kremie będzie zjadany przez wszystkich.

Składniki:
  • 1 większy kalafior,
  • 1 cebula,
  • 2 ząbki czosnku,
  • 1 ½ litra wywaru warzywnego,
  • 3 średnie ziemniaki,
  • małe pudełko śmietany 30%,
  • sól,
  • pieprz,
  • 2 szczypty świeżo startej gałki muszkatołowej,
  • 2 łyżki soku z cytryny,
  • 2 łyżki oliwy z oliwek.


Przygotowanie:
  • Cebulę i czosnek posiekać.
  • W garnku rozgrzać oliwę i podsmażyć na niej cebulę. Pod koniec smażenia dodać czosnek.
  • Kalafior podzielić na różyczki, podać do cebuli i chwilę razem smażyć.
  • Wlać bulion i zagotować.
  • Ziemniaki obrać i pokroić w kostkę, dodać do zupy. Gotować razem ok. 20 min. Gdy warzywa będą miękkie, zmiksować je na gładki krem.
  • Przyprawić solą, pieprzem, świeżo startą gałką muszkatołową oraz sokiem z cytryny.
  • Na koniec wlać śmietanę.

Można podawać w podsmażonymi na oliwie pszennymi bagietkami.

Smacznego J

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz