Krem z kalafiora
Zupy kremy
to fajny kamuflaż, gdy mamy w rodzinie niejadka warzyw. Kiedy wszystko
zmiksujemy, nikt nawet się nie domyśli, co może być w środku. Kalafior jest
warzywem, które nie wszyscy lubią. Gwarantuję, że w proponowanym przeze mnie kremie
będzie zjadany przez wszystkich.
- 1 większy kalafior,
- 1 cebula,
- 2 ząbki czosnku,
- 1 ½ litra wywaru warzywnego,
- 3 średnie ziemniaki,
- małe pudełko śmietany 30%,
- sól,
- pieprz,
- 2 szczypty świeżo startej gałki muszkatołowej,
- 2 łyżki soku z cytryny,
- 2 łyżki oliwy z oliwek.
Przygotowanie:
- Cebulę i czosnek posiekać.
- W garnku rozgrzać oliwę i podsmażyć na niej cebulę. Pod koniec smażenia dodać czosnek.
- Kalafior podzielić na różyczki, podać do cebuli i chwilę razem smażyć.
- Wlać bulion i zagotować.
- Ziemniaki obrać i pokroić w kostkę, dodać do zupy. Gotować razem ok. 20 min. Gdy warzywa będą miękkie, zmiksować je na gładki krem.
- Przyprawić solą, pieprzem, świeżo startą gałką muszkatołową oraz sokiem z cytryny.
- Na koniec wlać śmietanę.
Można podawać w podsmażonymi na
oliwie pszennymi bagietkami.
Smacznego J
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz