Pyszne na talerzu

Pyszne na talerzu

wtorek, 9 sierpnia 2016

Zupa cebulowa z grzankami czosnkowymi

Cebula nie zawsze musi kojarzyć się ze łzami ;) Zupa cebulowa, którą ugotowałam pozostawia wspomnienie dobrego, wyrazistego smaku. Ja podałam ją z aromatycznymi grzankami czosnkowo – ziołowymi. Doskonale się również komponuje jako pierwsze danie do ruskich pierogów albo do ryb.



 Zupa cebulowa z grzankami czosnkowymi

Składniki:
  • 5 – 6 cebul,
  • 2 łyżki masła klarowanego,
  • sól,
  • świeżo mielony pieprz,
  • 2 łyżki mąki,
  • ½ kubka śmietany 18 %,
  • 1 ½ l bulionu warzywnego,
  • 1 łyżka posiekanej natki pietruszki,
  • kilka kromek pieczywa pszennego,
  • 3 łyżki oliwy z oliwek,
  • 1 ząbek czosnku,
  • ½ łyżeczki ziół prowansalskich.


Przygotowanie:

  • Cebule obrać i posiekać w piórka.
  • W garnku rozgrzać masło i wrzucić na nie cebule. Smażyć tak długo aż cebula zrobi się lekko brązowa (ok. 5 – 7 min.)
  • Dodać mąkę, wymieszać ją razem z cebula i smażyć jeszcze przez 1 min.
  • Wlać wywar warzywny, zagotować. Doprawić solą i pieprzem. Gotować na małym ogniu 2 minuty.
  • Następnie doprawić śmietaną.


Przygotowanie grzanek:
  • Do miseczki wlać oliwę, dodać przeciśnięty przez praską czosnek i zioła prowansalskie. Wymieszać.
  • Smarować nią kromki pieczywa.
  • Zapiekać w rozgrzanym do temp. 180 ° C piekarniku przez 2 min.
  • Zupę rozlać do miseczek, posypać natką pietruszki. Podawać z ciepłymi grzankami.


Smacznego J

 






Brak komentarzy:

Prześlij komentarz