Cebula nie
zawsze musi kojarzyć się ze łzami ;) Zupa cebulowa, którą ugotowałam pozostawia
wspomnienie dobrego, wyrazistego smaku. Ja podałam ją z aromatycznymi grzankami
czosnkowo – ziołowymi. Doskonale się również komponuje jako pierwsze danie do ruskich
pierogów albo do ryb.
Składniki:
- 5 – 6 cebul,
- 2 łyżki masła klarowanego,
- sól,
- świeżo mielony pieprz,
- 2 łyżki mąki,
- ½ kubka śmietany 18 %,
- 1 ½ l bulionu warzywnego,
- 1 łyżka posiekanej natki pietruszki,
- kilka kromek pieczywa pszennego,
- 3 łyżki oliwy z oliwek,
- 1 ząbek czosnku,
- ½ łyżeczki ziół prowansalskich.
Przygotowanie:
- Cebule obrać i posiekać w piórka.
- W garnku rozgrzać masło i wrzucić na nie cebule. Smażyć tak długo aż cebula zrobi się lekko brązowa (ok. 5 – 7 min.)
- Dodać mąkę, wymieszać ją razem z cebula i smażyć jeszcze przez 1 min.
- Wlać wywar warzywny, zagotować. Doprawić solą i pieprzem. Gotować na małym ogniu 2 minuty.
- Następnie doprawić śmietaną.
Przygotowanie grzanek:
- Do miseczki wlać oliwę, dodać przeciśnięty przez praską czosnek i zioła prowansalskie. Wymieszać.
- Smarować nią kromki pieczywa.
- Zapiekać w rozgrzanym do temp. 180 ° C piekarniku przez 2 min.
- Zupę rozlać do miseczek, posypać natką pietruszki. Podawać z ciepłymi grzankami.
Smacznego J

Brak komentarzy:
Prześlij komentarz