Pyszne na talerzu

Pyszne na talerzu

środa, 10 sierpnia 2016

Warto wiedzieć - seler naciowy

Seler naciowy

Seler naciowy znany był już w starożytności. Ze względu na to, że jest niskokaloryczny (tylko 5 - 7 kcal w 100 g), zyskał dużą popularność również na naszych stołach. Jest cennym źródłem wielu witamin i mikroelementów. Jest w nim dwukrotnie więcej witaminy C niż w cytrusach.
Zawiera on również witaminy z grupy B, witaminę PP oraz kwas foliowy. Wspomaga funkcjonowanie układu nerwowego oraz łagodzi objawy stresu.
Seler naciowy ma dużo wapnia, potasu i cynku, a także nieco magnezu i żelaza. Dzięki zawartości przeciwutleniaczy, które zwalczają wolne rodniki, seler naciowy korzystnie wpływa na skórę i włosy. Szczególnie korzystny wpływ na skórę przynosi picie soku z selera.
Warzywo to bogate jest ponadto w wapń, fosfor, cynk, magnez i żelazo.
Dzięki obecności wapnia i fosforu korzystnie wpływa na stawy. Powinien być jak najczęściej jadany przez osoby cierpiące na zwyrodnienia stawów i osteoporozę.
Seler naciowy doskonale oczyszcza organizm z toksyn. Jest głównym składnikiem wielu diet odchudzających. Pobudza przemianę materii i pomaga usuwać z organizmu szkodliwe produkty, takie jak np. kwas moczowy. Powoduje on również zwiększenie produkcji żółci, a jednocześnie zapobiega jej zastojowi w pęcherzyku żółciowym. Ułatwia również trawienie i zapobiega uporczywym zaparciom. Polecany jest więc osobom z problemami trawiennymi i nadwagą.















Pomysły na dania z selera:

Surówka z selera Naciowego - kliknij by zobaczyć

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz