Surówka z selera naciowego to
naprawdę smaczny dodatek do obiadu.
Seler naciowy oczyszcza organizm z
toksyn oraz pobudza przemianę materii. Ma przy tym niewiele kalorii, za to
mnóstwo cennych składników odżywczych.
Kiedy do „odkryłam” jakiś rok temu, byłam
pozytywnie zaskoczona jego smakiem. Jest delikatniejszy niż w przypadku zwykłego
selera w bulwie, a przy tym jest fajnie chrupiący i soczysty. Idealnie nadaje
się do surówek i sałatek, a nawet po prostu do chrupania.
Surówka z selera naciowego
Składniki:
- 4 łodygi selera naciowego,
- 2 marchewki,
- 1 jabłko,
- sok z połowy cytryny (lub 2 łyżki octu winnego),
- 3 łyżki jogurtu greckiego,
- sól,
- pieprz.
Przygotowanie:
- Seler obrać z twardych włókien i pokroić małą kostkę.
- Marchewki i jabłko obrać i zatrzeć na tarce o dużych oczkach.
- Wszystkie składniki wrzucić do miski i przyprawić sokiem z cytryny, solą i pieprzem.
- Dodać jogurt grecki i dokładnie wymieszać.
Smacznego :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz