Pyszne na talerzu

Pyszne na talerzu

środa, 10 sierpnia 2016

Surówka z selera naciowego

Surówka z selera naciowego to naprawdę smaczny dodatek do obiadu.
Seler naciowy oczyszcza organizm z toksyn oraz pobudza przemianę materii. Ma przy tym niewiele kalorii, za to mnóstwo cennych składników odżywczych.
Kiedy do „odkryłam” jakiś rok temu, byłam pozytywnie zaskoczona jego smakiem. Jest delikatniejszy niż w przypadku zwykłego selera w bulwie, a przy tym jest fajnie chrupiący i soczysty. Idealnie nadaje się do surówek i sałatek, a nawet po prostu do chrupania.


Surówka z selera naciowego
 
Składniki:
  • 4 łodygi selera naciowego,
  • 2 marchewki,
  • 1 jabłko,
  • sok z połowy cytryny (lub 2 łyżki octu winnego),
  • 3 łyżki jogurtu greckiego,
  • sól,
  • pieprz.




Przygotowanie:
  • Seler obrać z twardych włókien i pokroić  małą kostkę.
  • Marchewki i jabłko obrać i zatrzeć na tarce o dużych oczkach.
  • Wszystkie składniki wrzucić do miski i przyprawić sokiem z cytryny, solą i pieprzem.
  • Dodać jogurt grecki i dokładnie wymieszać.




Smacznego :)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz