Pyszne na talerzu

Pyszne na talerzu

środa, 3 sierpnia 2016

kasza jęczmienna - warto wiedzieć

Kasza jęczmienna

W zależności od stopnia rozdrobnienia dzielimy ją na:
  • pęczak – są to wypolerowane i pozbawione łuski całe ziarno jęczmienia,
  • perłową (kasza mazurska) – to ziarno pocięte na kawałki. W zależności od stopnia jej rozdrobnienia może być gruba, średnia i drobna.
  • łamaną (wiejską) – podobnie jak kasza perłowa jest to rozdrobniony pęczak, jednak nie jest ona polerowana, dzięki czemu zachowuje więcej cennych składników.

W zależności od tego, jaki rodzaj kaszy wybierzemy, możemy użyć jej do przygotowania krupniku, gołąbków czy zapiekanek, a także jako dodatku do sosów i dań mięsnych.
Kasza jęczmienia, dzięki obecności β-glukanu, może skutecznie zmniejszać stężenie złego cholesterolu. Dzieje się to w wyniku zmniejszonego wchłaniania cholesterolu i tłuszczu ze zjedzonego posiłku oraz zwiększonego ich wydalania z organizmu.
Dzięki dużej zawartości błonnika jest polecana osobom cierpiącym na długotrwałe zaparcia. Jedzona regularnie poprawia perystaltykę jelit.
Kasza jęczmienna jest bogatym źródłem 
Kasza jęczmienna jest doskonałą alternatywą dla ziemniaków, ryżu czy makaronu. Nadaje się nie tylko jako dodatek do mięsa, ale także do warzyw. Posiada bardzo dużo witamin z grupy B, w szczególności B1, B2 i B6. Zawiera również witaminę E, K, PP, kwas foliowy oraz krzem, cynk, wapń, mangan i miedź. Dzięki witaminie K wspomaga pracę układu krwionośnego i krzepliwość krwi. Wpływa też na wzmocnienie ścian naczyń krwionośnych. Pomaga w zapobieganiu powstawania zakrzepów,żylaków, siniaków i krwiaków.
Witaminy z grupy B pomagają pozbyć się skutków stresu, poprawiają pamięć i koncentrację, a także wspomagają pracę układu nerwowego.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz