Kasza jęczmienna
W zależności od
stopnia rozdrobnienia dzielimy ją na:
- pęczak –
są to wypolerowane i pozbawione łuski całe ziarno jęczmienia,
- perłową
(kasza mazurska) – to ziarno pocięte na kawałki. W zależności od stopnia
jej rozdrobnienia może być gruba, średnia i drobna.
- łamaną
(wiejską) – podobnie jak kasza perłowa jest to rozdrobniony pęczak, jednak
nie jest ona polerowana, dzięki czemu zachowuje więcej cennych składników.
W zależności od tego, jaki rodzaj kaszy
wybierzemy, możemy użyć jej do przygotowania krupniku, gołąbków czy zapiekanek,
a także jako dodatku do sosów i dań mięsnych.
Kasza jęczmienia, dzięki obecności
β-glukanu, może skutecznie zmniejszać stężenie złego cholesterolu. Dzieje się
to w wyniku zmniejszonego wchłaniania cholesterolu i tłuszczu ze zjedzonego
posiłku oraz zwiększonego ich wydalania z organizmu.
Dzięki dużej zawartości błonnika jest
polecana osobom cierpiącym na długotrwałe zaparcia. Jedzona regularnie poprawia
perystaltykę jelit.
Kasza jęczmienna jest bogatym źródłem
Kasza jęczmienna jest doskonałą
alternatywą dla ziemniaków, ryżu czy makaronu. Nadaje się nie tylko jako
dodatek do mięsa, ale także do warzyw. Posiada bardzo dużo witamin z grupy B, w szczególności B1, B2 i B6. Zawiera również witaminę E, K, PP, kwas foliowy oraz krzem, cynk, wapń, mangan i miedź. Dzięki witaminie K wspomaga pracę układu krwionośnego i krzepliwość krwi. Wpływa też na wzmocnienie ścian naczyń krwionośnych. Pomaga w zapobieganiu powstawania zakrzepów,żylaków, siniaków i krwiaków.
Witaminy z grupy B pomagają pozbyć się skutków stresu, poprawiają pamięć i koncentrację, a także wspomagają pracę układu nerwowego.
Witaminy z grupy B pomagają pozbyć się skutków stresu, poprawiają pamięć i koncentrację, a także wspomagają pracę układu nerwowego.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz