Kasza bulgur
Kasza bulgur to rodzaj kaszy, której właściwości i wartości odżywcze są doceniane przez mieszkańców Bliskiego
Wschodu już od ponad 4000 lat. Najbardziej popularna jest w kuchni Tureckiej. Ze
wszystkich kasz pszenicznych charakteryzuje ją największa zawartość błonnika.
Posiada go dwa razy więcej niż kuskus. Dzięki temu obniża poziom „złego”
cholesterolu i wiąże tłuszcze w przewodzie pokarmowym. Zapobiega więc
powstawaniu miażdżycy. Wyróżnia się również zawartością cennego dla serca
potasu oraz fosforu - jednego ze składników budulcowych zębów i kości. Jednak
najwięcej posiada kojącego nerwy magnezu, bo 32 mg/100 g. To aż 4 razy więcej
niż kasza kuskus, która w 100 g posiada tylko 8 mg tego cennego pierwiastka.
Polecana jest więc osobom żyjącym w stresie, a także pijącym duże ilości kawy. Ponadto
węglowodany złożone, które występują w kaszy bulgur, podnoszą poziom
serotoniny, czyli poprawiają nam nastrój. Kasza bulgur może również wspomóc leczenie anemii, ponieważ jest bogata w żelazo
i kwas foliowy - składniki, które zapobiegają niedokrwistości.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz