Pyszne na talerzu

Pyszne na talerzu

środa, 3 sierpnia 2016

Kasza bulgur - warto wiedzieć

Kasza bulgur


Kasza bulgur to rodzaj kaszy, której właściwości i wartości odżywcze są doceniane przez mieszkańców Bliskiego Wschodu już od ponad 4000 lat. Najbardziej popularna jest w kuchni Tureckiej. Ze wszystkich kasz pszenicznych charakteryzuje ją największa zawartość błonnika. Posiada go dwa razy więcej niż kuskus. Dzięki temu obniża poziom „złego” cholesterolu i wiąże tłuszcze w przewodzie pokarmowym. Zapobiega więc powstawaniu miażdżycy. Wyróżnia się również zawartością cennego dla serca potasu oraz fosforu - jednego ze składników budulcowych zębów i kości. Jednak najwięcej posiada kojącego nerwy magnezu, bo 32 mg/100 g. To aż 4 razy więcej niż kasza kuskus, która w 100 g posiada tylko 8 mg tego cennego pierwiastka. Polecana jest więc osobom żyjącym w stresie, a także pijącym duże ilości kawy. Ponadto węglowodany złożone, które występują w kaszy bulgur, podnoszą poziom serotoniny, czyli poprawiają nam nastrój. Kasza bulgur może również wspomóc leczenie anemii, ponieważ jest bogata w żelazo i kwas foliowy - składniki, które zapobiegają niedokrwistości.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz