Pyszne na talerzu

Pyszne na talerzu

środa, 3 sierpnia 2016

Kasza kuskus - warto wiedzieć

Kasza kuskus

Znana była już 3 tys. lat p.n.e. Jest otrzymywana z pszenicy durum, więc niestety nie mogą jej spożywać osoby uczulone na gluten. Jest lekkostrawna. Mogą ją jeść zarówno dzieci jak i osoby starsze, ponieważ nie podrażnia żołądka. Nadaje się zarówno do dań obiadowych jak i deserowych. Jej przygotowanie zabiera najmniej czasu ze wszystkich kasz – wystarczy zalać ją wrzątkiem na ok. 5 min. i gotowe J.
Kasza kuskus odznacza się dużą zawartością białka. Znajdziemy w niej również żelazo, sód, wapń, fosfor, witaminy z grupy B (zwłaszcza niacynę oraz kwas foliowy) i błonnik. Warto pamiętać o tym, że przyswajalność żelaza z kuskusu zwiększymy, jedząc go w towarzystwie produktów bogatych w witaminę C (np. z sokiem z cytryny czy papryką).

Doskonale pasuje do mięs oraz warzyw, a w deserach świetnie komponuje się w owocami. Może więc być jedzona o każdej porze dnia – na śniadanie lub deser z owocami, a z mięsem czy warzywami na obiad lub kolację. 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz