Kasza kuskus
Znana była już 3 tys. lat p.n.e. Jest otrzymywana z pszenicy
durum, więc niestety nie mogą jej spożywać osoby uczulone na gluten. Jest
lekkostrawna. Mogą ją jeść zarówno dzieci jak i osoby starsze, ponieważ nie
podrażnia żołądka. Nadaje się zarówno do dań obiadowych jak i deserowych. Jej
przygotowanie zabiera najmniej czasu ze wszystkich kasz – wystarczy zalać ją
wrzątkiem na ok. 5 min. i gotowe J.
Kasza
kuskus odznacza się dużą zawartością białka. Znajdziemy w niej również żelazo, sód, wapń, fosfor, witaminy z
grupy B (zwłaszcza niacynę oraz kwas
foliowy) i błonnik. Warto pamiętać o tym, że przyswajalność żelaza z kuskusu
zwiększymy, jedząc go w towarzystwie produktów bogatych w witaminę C (np. z
sokiem z cytryny czy papryką).
Doskonale pasuje do mięs oraz warzyw, a w deserach świetnie
komponuje się w owocami. Może więc być jedzona o każdej porze dnia – na
śniadanie lub deser z owocami, a z mięsem czy warzywami na obiad lub kolację.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz