Gulasz z szynki
Przepisów na gulasz jest mnóstwo. Tradycyjnie składa się on z mięsa, cebuli i papryki.
Przepisów na gulasz jest mnóstwo. Tradycyjnie składa się on z mięsa, cebuli i papryki.
Mój gulasz, oprócz mięsa, jest pełen
warzyw. Przyrządza się go w jednym garnku, więc jest idealny dla zapracowanych
. Pachnie i smakuje niesamowicie .
Gulasz z
szynki
Składniki:
- szynka wieprzowa (ok. 1 kg),
- 3 cebule,
- 2 ząbki czosnku,
- 2 marchewki,
- 1 cukinia,
- 2 papryki czerwone,
- 1 papryka żółta,
- 2 liście laurowe,
- kilka ziaren ziela angielskiego,
- 2 łyżeczki słodkiej papryki,
- 1 łyżeczka majeranku,
- 1 łyżeczka tymianku,
- 1 łyżeczka oregano,
- sól,
- pieprz,
- 2 łyżki oleju rzepakowego,
- łyżki mąki.

Przygotowanie:
- Mięso pokroić w większą kostkę. Włożyć do miski i przyprawić solą, pieprzem oraz wszystkimi przyprawami.
- Cebule pokroić w piórka, czosnek w plasterki. Obłożyć nimi mięso. Odstawić do zamarynowania (najlepiej na całą noc).
- W brytfannie rozgrzać olej i smażyć na nim porcjami mięso (nie wkładać od razu całego mięsa, bo puści sok i nie zrumieni się dobrze).
- Do obsmażonego mięsa dodać cebulę i czosnek i razem smażyć 5 min.
- Marchewkę obrać i pokroić na plasterki. Dodać do mięsa i chwilę razem smażyć.
- Mięso i warzywa zalać gorącą wodą (tak żeby woda wszystko przykryła). Doprowadzić do wrzenia, doprawić solą i pieprzem i gotować na małym ogniu ok. 50 min.
- Cukinię pokroić ze skórką na kawałki, a papryki w większą kostkę. Wrzucić do garnka i gotować jeszcze przez 30 min.
- Mąkę rozrobić w małej ilości wody i ciągle mieszając wlać do garnka z mięsem i warzywami. Gotować jeszcze przez 1 min.
Do gulaszu podałam kaszę gryczaną (kaszę
ugotować w proporcji 1:2 w lekko posolonej wodzie).
Smacznego :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz