Pyszne na talerzu

Pyszne na talerzu

niedziela, 14 sierpnia 2016

Gulasz z szynki z warzywami

Gulasz z szynki

Przepisów na gulasz jest mnóstwo. Tradycyjnie składa się on z mięsa, cebuli i papryki.
Mój gulasz, oprócz mięsa, jest pełen warzyw. Przyrządza się go w jednym garnku, więc jest idealny dla zapracowanych . Pachnie i smakuje niesamowicie .

Gulasz z szynki

Składniki:
  • szynka wieprzowa (ok. 1 kg),
  • 3 cebule,
  • 2 ząbki czosnku,
  • 2 marchewki,
  • 1 cukinia,
  • 2 papryki czerwone,
  • 1 papryka żółta,
  • 2 liście laurowe,
  • kilka ziaren ziela angielskiego,
  • 2 łyżeczki słodkiej papryki,
  • 1 łyżeczka majeranku,
  • 1 łyżeczka tymianku,
  • 1 łyżeczka oregano,
  • sól,
  • pieprz,
  • 2 łyżki oleju rzepakowego,
  • łyżki mąki.


Przygotowanie:
  • Mięso pokroić w większą kostkę. Włożyć do miski i przyprawić solą, pieprzem oraz wszystkimi przyprawami.
  • Cebule pokroić w piórka, czosnek w plasterki. Obłożyć nimi mięso. Odstawić do zamarynowania (najlepiej na całą noc).
  • W brytfannie rozgrzać olej i smażyć na nim porcjami mięso (nie wkładać od razu całego mięsa, bo puści sok i nie zrumieni się dobrze).
  • Do obsmażonego mięsa dodać cebulę i czosnek i razem smażyć 5 min.
  • Marchewkę obrać i pokroić na plasterki. Dodać do mięsa i chwilę razem smażyć.
  • Mięso i warzywa zalać gorącą wodą (tak żeby woda wszystko przykryła). Doprowadzić do wrzenia, doprawić solą i pieprzem i gotować na małym ogniu ok. 50 min.
  • Cukinię pokroić ze skórką na kawałki, a papryki w większą kostkę. Wrzucić do garnka i gotować jeszcze przez 30 min.
  • Mąkę rozrobić w małej ilości wody i ciągle mieszając wlać do garnka z mięsem i warzywami. Gotować jeszcze przez 1 min.

 Do gulaszu podałam kaszę gryczaną (kaszę ugotować w proporcji 1:2 w lekko posolonej wodzie).




Smacznego :)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz