Arbuz pochodzi
z Afryki Południowej i jest zaliczany do rodziny dyniowatych. W 92 % składa się z wody. Ponadto
zawiera niewielką ilość witamin i soli mineralnych. Odznacza się dużą
zawartością przeciwutleniaczy, które opóźniają procesy starzenia i hamują
rozwój komórek nowotworowych.
Dzięki zawartości wody, arbuz działa
silnie moczopędnie. Polecany są osobom z chorobami nerek. Powinien być jedzony
przy infekcjach układu moczowego, ponieważ pomaga wypłukiwać bakterie z dróg
moczowych.
Jest owocem
niskokalorycznym. 100 g tego owocu te jedynie 30 kcal. Jest więc idealny dla
osób dbających o figurę. Poza tym poprawia pracę jelit i przyspiesza trawienie,
co również korzystnie wpływa na utrzymanie prawidłowej wagi.
Arbuz jest
źródłem witaminy A, C, B1, B2 i B6 oraz
potasu magnezu, cynku, wapnia i fosforu.
Witamina A i C
to przeciwutleniacze, które pomagają zmniejszyć ryzyko wystąpienia zawału serca
i udaru. Substancje aktywne zawarte w arbuzie kontrolują poziom trójglicerydów
we krwi i utrzymują prawidłowe ciśnieni krwi.
Karotenoidy, czyli czerwone barwniki, które nadają mu piękny kolor, to silne również przeciwutleniacze. Najważniejszy z nich, likopen, zapobiega utlenianiu się cholesterolu, przez co obniża ciśnienie krwi. Karotenoidy zapobiegają również twardnieniu żył, dzięki czemu działają przeciwmiażdżycowo.
Karotenoidy, czyli czerwone barwniki, które nadają mu piękny kolor, to silne również przeciwutleniacze. Najważniejszy z nich, likopen, zapobiega utlenianiu się cholesterolu, przez co obniża ciśnienie krwi. Karotenoidy zapobiegają również twardnieniu żył, dzięki czemu działają przeciwmiażdżycowo.
Zawarty w
arbuzie potas przyspiesza wydalanie sodu z organizmu, przez co pomaga
kontrolować ciśnieni krwi. Owoc ten powinny jeść osoby z problemami układu
krwionośnego, z nadciśnieniem i miażdżycą. Magnez natomiast wpływa korzystnie
na pracę układu nerwowego, polepsza koncentrację, a wraz z witaminami z grupy
B łagodzi objawu stresu i przemęczenia.
Tak więc jest
mnóstwo powodów, żeby jeść arbuzy. Korzystajmy z tego, że jest na nie sezon i …
smacznego J
Koktajl z arbuza i melona - kliknij by zobaczyć
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz