Pyszne na talerzu

Pyszne na talerzu

sobota, 13 sierpnia 2016

Warto wiedzieć - arbuz

Arbuz pochodzi z Afryki Południowej i jest zaliczany do rodziny dyniowatych. W 92 % składa się z wody. Ponadto zawiera niewielką ilość witamin i soli mineralnych. Odznacza się dużą zawartością przeciwutleniaczy, które opóźniają procesy starzenia i hamują rozwój komórek nowotworowych.
Dzięki zawartości wody, arbuz działa silnie moczopędnie. Polecany są osobom z chorobami nerek. Powinien być jedzony przy infekcjach układu moczowego, ponieważ pomaga wypłukiwać bakterie z dróg moczowych.
Jest owocem niskokalorycznym. 100 g tego owocu te jedynie 30 kcal. Jest więc idealny dla osób dbających o figurę. Poza tym poprawia pracę jelit i przyspiesza trawienie, co również korzystnie wpływa na utrzymanie prawidłowej wagi.
Arbuz jest źródłem witaminy A, C,  B1, B2 i B6 oraz potasu magnezu, cynku, wapnia i fosforu.
Witamina A i C to przeciwutleniacze, które pomagają zmniejszyć ryzyko wystąpienia zawału serca i udaru. Substancje aktywne zawarte w arbuzie kontrolują poziom trójglicerydów we krwi i utrzymują prawidłowe ciśnieni krwi.
Karotenoidy, czyli czerwone barwniki, które nadają mu piękny kolor, to silne również przeciwutleniacze. Najważniejszy z nich, likopen, zapobiega utlenianiu się cholesterolu, przez co obniża ciśnienie krwi. Karotenoidy zapobiegają również twardnieniu żył, dzięki czemu działają przeciwmiażdżycowo.
Zawarty w arbuzie potas przyspiesza wydalanie sodu z organizmu, przez co pomaga kontrolować ciśnieni krwi. Owoc ten powinny jeść osoby z problemami układu krwionośnego, z nadciśnieniem i miażdżycą. Magnez natomiast wpływa korzystnie na pracę układu nerwowego, polepsza koncentrację, a wraz z witaminami z grupy B  łagodzi objawu stresu i przemęczenia.

Tak więc jest mnóstwo powodów, żeby jeść arbuzy. Korzystajmy z tego, że jest na nie sezon i … smacznego J

















Koktajl z arbuza i melona - kliknij by zobaczyć


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz