Pyszne na talerzu

Pyszne na talerzu

sobota, 27 sierpnia 2016

Karkówka z warzywami

Karkówka z pomidorami i papryką

Danie dla amatorów mięsa. Ale nie byłabym sobą, gdyby zabrakło w nim warzyw :) Mięso po prosu rozpływa się w ustach, a warzywa nadają mu niesamowity smak.

Składniki:
  • 1 kg karkówki,
  • 4 cebule,
  • 2 czerwone papryki,
  • 20 dag pieczarek,
  • 4 – 5 pomidorów,
  • 2 łyżeczki ziół prowansalskich,
  • ½ łyżeczka mejeranku,
  • ½ łyżeczki tymianku,
  • sól,
  • pieprz,
  • słodka papryka w proszku,
  • sos sojowy,
  • 2 ząbki czosnku,
  • 3 łyżki oleju rzepakowego,
  • ½ szkl. wywaru warzywnego,
  • 2 łyżki posiekanego koperku.


Przygotowanie:
  • Karkówkę pokroić na ok. 2 cm plastry i lekko rozbić.
  • Każdy plaster posmarować sosem sojowym, przyprawić solą, pieprzem, papryką i ziołami.
  • Czosnek pokroić na cienkie plasterki i ułożyć go na mięsie.
  • Mięso przykryć i włożyć do lodówki do zamarynowania (najlepiej na całą noc).
  • Na patelni rozgrzać olej i podsmażyć na nim plastry karkówki po 3 – 4 min z każdej strony.
  • Cebulę pokroić w piórka, paprykę w większą kostkę, pieczarki na kawałki.
  • Pomidory obrać ze skórki i pokroić w drobną kostkę.
  • Rozgrzać piekarnik do temp. 200 ° C.
  • Następnie karkówkę przełożyć do płaskiego żaroodpornego naczynia.
  • Na pozostałym od smażenia oleju zeszklić cebulę, następnie pieczarki i paprykę. Smażyć razem ok. 2 min.
  • Dodać pomidory, przyprawić solą, pieprzem i tymiankiem i dusić przez 1 min.
  • Na każdym plastrze karkówki ułożyć warzywa i piec 1 godzinę.
  • Po tym czasie mięso podlać wywarem warzywnym i piec jeszcze ½ godziny. W trakcie pieczenia mięso podlewać powstałym sosem. 
  • Karkówkę podałam z puree z ziemniaków i marchewki. Danie posypałam koperkiem.







Smacznego :)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz