Karkówka z pomidorami i papryką

Składniki:
- 1 kg karkówki,
- 4 cebule,
- 2 czerwone papryki,
- 20 dag pieczarek,
- 4 – 5 pomidorów,
- 2 łyżeczki ziół prowansalskich,
- ½ łyżeczka mejeranku,
- ½ łyżeczki tymianku,
- sól,
- pieprz,
- słodka papryka w proszku,
- sos sojowy,
- 2 ząbki czosnku,
- 3 łyżki oleju rzepakowego,
- ½ szkl. wywaru warzywnego,
- 2 łyżki posiekanego koperku.
Przygotowanie:
- Karkówkę pokroić na ok. 2 cm plastry i lekko rozbić.
- Każdy plaster posmarować sosem sojowym, przyprawić solą, pieprzem, papryką i ziołami.
- Czosnek pokroić na cienkie plasterki i ułożyć go na mięsie.
- Mięso przykryć i włożyć do lodówki do zamarynowania (najlepiej na całą noc).
- Na patelni rozgrzać olej i podsmażyć na nim plastry karkówki po 3 – 4 min z każdej strony.
- Cebulę pokroić w piórka, paprykę w większą kostkę, pieczarki na kawałki.
- Pomidory obrać ze skórki i pokroić w drobną kostkę.
- Rozgrzać piekarnik do temp. 200 ° C.
- Następnie karkówkę przełożyć do płaskiego żaroodpornego naczynia.
- Na pozostałym od smażenia oleju zeszklić cebulę, następnie pieczarki i paprykę. Smażyć razem ok. 2 min.
- Dodać pomidory, przyprawić solą, pieprzem i tymiankiem i dusić przez 1 min.
- Na każdym plastrze karkówki ułożyć warzywa i piec 1 godzinę.
- Po tym czasie mięso podlać wywarem warzywnym i piec jeszcze ½ godziny. W trakcie pieczenia mięso podlewać powstałym sosem.
- Karkówkę podałam z puree z ziemniaków i marchewki. Danie posypałam koperkiem.

Smacznego :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz