Pyszne na talerzu

Pyszne na talerzu

piątek, 26 sierpnia 2016

Sałatka z kaszą bulgur i cukinii

Sałatka z kaszą bulgur i cukinii

Sałatkę z kaszy bulgur i cukinii lubię szczególnie. Połączenie cukinii z kozim serkiem, czosnkiem i oregano jest po prostu nieziemskie. Do tego zdrowa kasza bulgur. Danie to może być przystawką lub kolacją. Dla mnie będzie pysznym drugim śniadaniem do pracy :)

Składniki:
  • ⅔ szkl. kaszy bulgur,
  • 3 małe cukinie,
  • ser kozi,
  • 3 ząbki czosnku,
  • sól,
  • świeżo mielony pieprz,
  • bulion warzywny w ilości 2 razy większej niż ilość kaszy,
  • sok z całej cytryny,
  • oliwa z oliwek do smażenia,
  • 1 łyżeczka suszonego oregano,
  • 2 łyżeczki miodu.


Przygotowanie:
  • W garnku zagotować bulion, wsypać do niego kaszę i gotować ok. 10 min. Kasza powinna wchłonąć cały wywar i powinna pozostać sypka.
  • Cukinię umyć i wraz ze skórką pokroić na plasterki.
  • Oliwę rozgrzać na patelni i smażyć na niej cukinię z obydwu stron przez ok 2 – 3 min. Doprawić solą, pieprzem i oregano. Czosnek przecisnąć przez praskę, dodać do cukinii i smażyć jeszcze przez chwilkę.
  • Smażoną cukinię z czosnkiem dodać do ugotowanej i przestudzonej kaszy.
  • W miseczce wymieszać 2 łyżki oliwy z oliwek (jeżeli została oliwa ze smażenia cukinii, można jej użyć), sok z cytryny, pieprz i sól oraz miód.
  • Przygotowany sos wlać do sałatki i dokładnie wymieszać.
  • Ser kozi pokruszyć i posypać nim sałatkę.
  • Sałatkę ostawić przynajmniej na 1 godzinę do lodówki.













 Smacznego :)

















Brak komentarzy:

Prześlij komentarz