Sałatka z kaszą bulgur i cukinii
Składniki:
- ⅔ szkl. kaszy bulgur,
- 3 małe cukinie,
- ser kozi,
- 3 ząbki czosnku,
- sól,
- świeżo mielony pieprz,
- bulion warzywny w ilości 2 razy większej niż ilość kaszy,
- sok z całej cytryny,
- oliwa z oliwek do smażenia,
- 1 łyżeczka suszonego oregano,
- 2 łyżeczki miodu.

Przygotowanie:
- W garnku zagotować bulion, wsypać do niego kaszę i gotować ok. 10 min. Kasza powinna wchłonąć cały wywar i powinna pozostać sypka.
- Cukinię umyć i wraz ze skórką pokroić na plasterki.
- Oliwę rozgrzać na patelni i smażyć na niej cukinię z obydwu stron przez ok 2 – 3 min. Doprawić solą, pieprzem i oregano. Czosnek przecisnąć przez praskę, dodać do cukinii i smażyć jeszcze przez chwilkę.
- Smażoną cukinię z czosnkiem dodać do ugotowanej i przestudzonej kaszy.
- W miseczce wymieszać 2 łyżki oliwy z oliwek (jeżeli została oliwa ze smażenia cukinii, można jej użyć), sok z cytryny, pieprz i sól oraz miód.
- Przygotowany sos wlać do sałatki i dokładnie wymieszać.
- Ser kozi pokruszyć i posypać nim sałatkę.
- Sałatkę ostawić przynajmniej na 1 godzinę do lodówki.
Smacznego :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz