Risotto ze szpinakiem i pieczarkami
Risotto to przysmak północnych Włoch. Składa
się ze specjalnych, okrągłych ziaren ryżu, masła i wina. Reszta składników zależy
od naszej wyobraźni. Dzisiejsza propozycja to mój ulubiony szpinak w połączeniu
z pieczarkami i serem feta. Nieskomplikowane w przygotowaniu, a smakuje
rewelacyjnie :)
Składniki:
- 200 g ryżu do risotto,
- 300 g szpinaku świeżego (można też użyć mrożonego),
- 30 dag pieczarek,
- 2 ząbki czosnku,
- 1 litr bulionu warzywnego,
- ⅓ szkl. białego wina,
- 1 cebula,
- sól,
- świeżo mielony pieprz,
- 2 łyżki masła klarowanego,
- 2 łyżki masła zwykłego,
- 3 łyżki oliwy z oliwek,
- ser typu feta.
Przygotowanie:
- Czosnek przecisnąć przez praskę. Na patelni rozgrzać łyżkę masła i dodać do niego czosnek. Smażyć krótką chwilę (uważać żeby czosnku nie przypalić).
- Wrzucić umyte i osuszone liście szpinaku. Smażyć tak długo aż cała woda ze szpinaku odparuje.
- Następnie szpinak przestudzić i drobno posiekać (lub zblendować). Przyprawić solą.
- Cebulę pokroić w kostkę, pieczarki na kawałki.
- W patelni typu wok rozgrzać oliwę z oliwek i zeszklić na niej cebulę.
- Dodać ryż do risotto, smażyć ok. 1 min. i wlać wino. Wymieszkać i poczekać aż zostanie wchłonięte przez ziarenka ryżu.
- Następnie porcjami dodawać bulion warzywny – wlewać go po łyżce i mieszając, czekać aż płyn zostanie wchłonięty. Czynność powtarzać tak długo aż ryż będzie ugotowany al dente – lekko chrupiący w środku i aksamitny na zewnątrz.
- W międzyczasie, na drugiej łyżce masła usmażyć pieczarki.
- Gdy ryż będzie odpowiednio miękki dodać do niego usmażone pieczarki i szpinak. Przyprawić solą i pieprzem i dokładnie połączyć ze sobą wszystkie składniki.
- Dodać 2 łyżki masła i poczekać aż się rozpuści.
- Fetę pokroić w kostkę i dodać do dania. Lekko przemieszać i od razu podawać.
Smacznego :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz