Pyszne na talerzu

Pyszne na talerzu

niedziela, 28 sierpnia 2016

Risotto ze szpnakiem

Risotto ze szpinakiem i pieczarkami

Risotto to przysmak północnych Włoch. Składa się ze specjalnych, okrągłych ziaren ryżu, masła i wina. Reszta składników zależy od naszej wyobraźni. Dzisiejsza propozycja to mój ulubiony szpinak w połączeniu z pieczarkami i serem feta. Nieskomplikowane w przygotowaniu, a smakuje rewelacyjnie :)
 
Składniki:
  • 200 g ryżu do risotto,
  • 300 g szpinaku świeżego (można też użyć mrożonego),
  • 30 dag pieczarek,
  • 2 ząbki czosnku,
  • 1 litr bulionu warzywnego,
  • ⅓ szkl. białego wina,
  • 1 cebula,
  • sól,
  • świeżo mielony pieprz,
  • 2 łyżki masła klarowanego,
  • 2 łyżki masła zwykłego,
  • 3 łyżki oliwy z oliwek,
  • ser typu feta.


Przygotowanie:
  •  Czosnek przecisnąć przez praskę. Na patelni rozgrzać łyżkę masła i dodać do niego czosnek. Smażyć krótką chwilę (uważać żeby czosnku nie przypalić).
  • Wrzucić umyte i osuszone liście szpinaku. Smażyć tak długo aż cała woda ze szpinaku odparuje.
  • Następnie szpinak przestudzić i drobno posiekać (lub zblendować). Przyprawić solą.
  • Cebulę pokroić w kostkę, pieczarki na kawałki.
  • W patelni typu wok rozgrzać oliwę z oliwek i zeszklić na niej cebulę.
  • Dodać ryż do risotto, smażyć ok. 1 min. i wlać wino. Wymieszkać i poczekać aż zostanie wchłonięte przez ziarenka ryżu.
  • Następnie porcjami dodawać bulion warzywny – wlewać go po łyżce i mieszając, czekać aż płyn zostanie wchłonięty. Czynność powtarzać tak długo aż ryż będzie ugotowany al dente – lekko chrupiący w środku i aksamitny na zewnątrz.
  • W międzyczasie, na drugiej łyżce masła usmażyć pieczarki.
  • Gdy ryż będzie odpowiednio miękki dodać do niego usmażone pieczarki i szpinak. Przyprawić solą i pieprzem i dokładnie połączyć ze sobą wszystkie składniki.
  • Dodać 2 łyżki masła i poczekać aż się rozpuści.
  • Fetę pokroić w kostkę i dodać do dania. Lekko przemieszać i od razu podawać.



Smacznego :)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz