Pyszne na talerzu

Pyszne na talerzu

poniedziałek, 29 sierpnia 2016

Pasta z awokado

Pasta z awokado

Guacamole, czyli pasta z awokado to prosty i zdrowy sposób na kanapki. Pasta jest łatwa w przygotowaniu i smaczna, a poza tym jest doskonałą alternatywą do zwykłych kanapek.
Guacamole swoje początki miał już w czasach azteckich. Istnieje bardzo wiele przepisów na jego przygotowanie – może zawierać pomidory, paprykę chili, cebulę czy czosnek. Jego skład tak naprawdę zależy od naszych upodobań smakowych czy dostępności składników. Najczęściej podstawą potrawy jest awokado, sok z cytryny i sól.
Ja postanowiłam zrobić dwie wersje pasty z różnymi dodatkami – z oliwkami i pomidorem. Obydwie smaczne :)

Składniki:
  • 1 dojrzałe awokado,
  • sok z cytryny,
  • mały ząbek czosnku,
  • sól,
  • pieprz,
  • mały kawałeczek papryczki chili.


do wersji z oliwkami:
  • garść czarnych oliwek,
  • 2 łyżki posiekanej natki pietruszki.


do wersji z pomidorami:
  • 1 mięsisty pomidor,
  • 2 łyżki posiekanego szczypiorku.


Przygotowanie:
  •  Awokado obrać ze skórki i wyjąć pestkę.
  • Przełożyć do miseczki i utrzeć dobrze widelcem lub blenderem. Od razu skropić sokiem z cytryny.
  • Czosnek przecisnąć przez praskę, a papryczkę chili drobno posiekać. Dodać do awokado.
  • Przyprawić solą i pieprzem.
  • Tak przygotowane awokado rozdzielić na dwie miseczki.
  • Do jednej porcji dodać posiekaną natkę pietruszki i pokrojone w kostkę oliwki.
  • Do drugiej porcji dodać posiekany szczypiorek i pokrojony w kostkę pomidor.
  • Podawać z pieczywem.

 

Smacznego :)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz