Pasta z awokado
Guacamole, czyli pasta z awokado to prosty i
zdrowy sposób na kanapki. Pasta jest łatwa w przygotowaniu i smaczna, a poza
tym jest doskonałą alternatywą do zwykłych kanapek.
Guacamole
swoje początki miał już w czasach azteckich. Istnieje bardzo wiele przepisów na
jego przygotowanie – może zawierać pomidory, paprykę chili, cebulę czy czosnek.
Jego skład tak naprawdę zależy od naszych upodobań smakowych czy dostępności
składników. Najczęściej podstawą potrawy jest awokado, sok z cytryny i sól.
Ja
postanowiłam zrobić dwie wersje pasty z różnymi dodatkami – z oliwkami i
pomidorem. Obydwie smaczne :)
Składniki:
- 1 dojrzałe awokado,
- sok z cytryny,
- mały ząbek czosnku,
- sól,
- pieprz,
- mały kawałeczek papryczki chili.

- garść czarnych oliwek,
- 2 łyżki posiekanej natki pietruszki.
do wersji z pomidorami:
- 1 mięsisty pomidor,
- 2 łyżki posiekanego szczypiorku.
Przygotowanie:
- Awokado obrać ze skórki i wyjąć pestkę.
- Przełożyć do miseczki i utrzeć dobrze widelcem lub blenderem. Od razu skropić sokiem z cytryny.
- Czosnek przecisnąć przez praskę, a papryczkę chili drobno posiekać. Dodać do awokado.
- Przyprawić solą i pieprzem.
- Tak przygotowane awokado rozdzielić na dwie miseczki.
- Do jednej porcji dodać posiekaną natkę pietruszki i pokrojone w kostkę oliwki.
- Do drugiej porcji dodać posiekany szczypiorek i pokrojony w kostkę pomidor.
- Podawać z pieczywem.
Smacznego :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz